Tipy ako a čím kŕmiť krevetky

predchádzajúcom článku sme si rozobrali jednotlivé formy a druhy krmív, dnes sa pozrieme na tipy a spôsoby ako krevetkám dopriať optimálnu a rozmanitú stravu, ktorá im zabezpečí všetky živiny a zníži mortalitu.

Na začiatok si vysvetlíme základné pojmy a zásady kŕmenia krevetiek, a to: 

  • Ako často kŕmiť krevety,
  • aké základné zásady dodržiavať a
  • na čo si dávať pozor.

 

Ako často kŕmiť krevety

Existuje množstvo názorov na to, ako často kŕmiť krevety. Osobne ich kŕmim každý večer, pričom začínam 1 hodinu pred zhasnutím svetla. V deň čistenia akvária ráno pred čistením nekŕmim, ale večer pridám krmivo s obsahom glukagénu, napríklad GlasGarten ShrimpFit 35g. Radšej kŕmim menej, ale častejšie. Na peletkové a tyčinkové krmivá používam misku, aby nedochádzalo k znečisťovaniu substrátu. Pri zvýšenom počte krevetiek odporúčam použiť 2 až 3 samostatné misky, do ktorých dávku krmiva rozdelíme. Krevetky sú tak menej stresované a nemusia sa tlačiť v jednej miske.

Základné zásady

  • kŕmiť častejšie, ale menej
  • rozmanitosť krmív
  • nezabudnúť na mláďatá

Na čo si dávať pozor

To, na čo si dávať pozor, vyplýva zo zásad, ktoré som napísal vyššie.

- Je potrebné kŕmiť častejšie, ale v menších dávkach. Takto vieme krevetkám podávať rozmanitejšiu stravu a zároveň predchádzame rozkladu neskonzumovaného krmiva a znečisteniu vody.

- Rozmanitosť krmív. Krmivom by sme mali krevetám zabezpečiť dostatok minerálov, proteínov, vitamínov a ostatných látok, ktoré zaistia ich dobrú kondíciu a čo najmenšiu mieru úmrtí. Nedostatočná rozmanitosť krmiva môže spôsobiť choroby, nesprávne zvliekanie panciera, vysokú úmrtnosť (najmä mláďat) a dokonca môže spôsobiť aj tzv. zaseknutie chovu (krevetky spokojne žijú, ale prestanú nosiť vajíčka).

- Nezabúdajte na krmivo pre mláďatá. Dospelé krevety skonzumujú aj krmivo pre mláďatá, ale mláďatá majú problém s prijímaním krmiva pre dospelé jedince (nevedia sa k nemu bez stresu dostať).

Kalendár kŕmenia

Týmto kalendárom kŕmenia zabezpečíme krevetkám rozmanitú výživu. Osobne dávam krmivo hodinu až hodinu a pol pred zhasnutím svetiel nad akváriom, pričom sa snažím dávkovať množstvo, ktoré krevetky skonzumujú do rána. Málokedy pridávam len jeden druh krmiva – radšej pridám menšiu dávku, ale za to z viacerých druhov. Napríklad nepridávam v jeden deň len komplexné krmivo pre 40 kreviet, ale pridám mix komplexného krmiva pre 10 kreviet a k tomu minerálne krmivo pre 10 krevetiek, proteínové krmivo pre 10 krevetiek a vitamínové alebo obdobné krmivo pre 10 krevetiek.

Začnime dňom, kedy meníme vodu v akváriu. Pre mňa je to sobota.

Sobota

V sobotu čistím akvárium, a preto večer dodám len krmivo, ktoré zabezpečí dobrú imunitu a trávenie krevetiek. Toto krmivo sa nemá kombinovať s inými krmivami.

GlasGarten ShrimpFit 4g (Vzorka) - prekrevetky.sk

B096A38B-DE5E-4A04-8FA0-95E710842C4F (1)

 

Nedeľa

Komplexné krmivo: Dennerle Complete

Proteín: Dennerle Protein

Minerál: Dennerle Mineral

Pre mláďatá: Dennerle Crustagran Baby

menu 23112020

 

Pondelok

Komplexné krmivo: Dennerle Crustagran

Proteín: GlasGarten Artemia

Minerál: GlasGarten Mineral Junkie Bites

Vitamíny: Shrimps Forever Color

Pre mláďatá: GlasGarten Bacter AE

menu

 

Utorok

Komplexné krmivo: GlasGarten Shrimp Dinner v2

Proteín: Dennerle Protein

Minerál: SL-Aqua White

Vitamíny: GlassGarten Herbal Mix 

Pre mláďatá: SL-Aqua Magic Powder

 IMG_0860

 

Streda

Komplexné krmivo: Dennerle Complete

Proteín: GlasGarten Bacter AE

Minerál: Dennerle Mineral

Vitamíny: GlasGarten Snowflakes

Pre mláďatá: GlasGarten Bacter AE

 191120

 

Štvrtok

Komplexné krmivo: GlasGarten Bacter AE

Proteín: GlasGarten Artemia

Minerál: GlasGarten Mineral Junkie Bites

Pre mláďatá: GlasGarten Bacter AE

20112020

 

Piatok

Komplexné krmivo: SL Aqua Vegetable

Proteín: GlasGarten Artemia

Vitamíny: Shrimps Forever Spinach

Pre mláďatá: SL-Aqua Magic Powder

211120

Sumár

Ako sme uviedli v tomto článku, rozmanitosť krmív pre krevetky je veľmi dôležitá a to najmä z dôvodu, aby sme našim obyvateľom akvária zabezpečili všetky dôležité živiny, minerály a vitamíny. V prípade ak máte záujem vyskúšať tento spôsob kŕmenia, nemusíte hneď míňať a kupovať celé balenia krmív. Našim zákazníkom ponúkame aj vzorky všetkych krmív, a tak môžete vyskúšať, ktoré bude vašim krevetkám chutiť najviac