Koľko krevetiek môžete chovať v jednej nádrži a prečo?

kolko-krevetiek-do-akvaria

40 litrov je, dá sa povedať, pre chov krevetiek takým štartovacím objemom akvária. Predstavte si, že ich chováte natoľko úspešne, že ich populácia neočakávane narastie. Koľko krevetiek môžete v takejto 40-litrovej nádrži držať? Odpoveď nie je úplne jednoduchá. Pre nádrž, zriadenú výhradne pre krevetky, je ideálny najvyšší počet krevetiek 50. Môžete ich tam chovať aj 100, no toto číslo je už naozaj hraničné. Je totiž rozdiel medzi tým, koľko maximálne krevetiek by ste mohli dať do nádrže a medzi tým, koľko sa ich tam naozaj zmestí. Toto číslo závisí i od účelu, kvôli ktorému ste si akvárium zriadili.

S akým počtom začať?

  1. Komunitné akvárium: Tu ideálny počet krevetiek záleží od počtu ich kolegov. Máme na mysli ryby, slimáky a ostatné druhy vodných živočíchov. Ak hovoríme o krevetkách Amano, ktoré môžu dorastať do dĺžky až 5 cm, odporúčame ich do nádrže nasadiť 5 až 10. Pri menších, trpasličích krevetkách (napr. Cherry shrimp) môžete byť štedrejší a nasadiť ich v počte od 10 po 15. Amano krevetky sú pre väčšinu bežných akváriových rýb príliš veľké na to, aby sa stali ich korisťou, čo sa ale trpasličích krevetiek netýka. Avšak ak má tento menší druh krevetiek dostatok úkrytov, v ktorých bude pred predátormi v bezpečí, ich počty sa budú stabilne zvyšovať.
  2. Chovná nádrž: Pre tento účel môžete do akvária nasadiť pre začiatok 10 až 20 jedincov. Chovná nádrž by mala bez problémov poňať aj 100 krevetiek.
  3. Akvárium s bohatou flórou: Ak plánujete nasadiť krevetky do akvária, kde hrá hlavnú rolu atmosféra vodného sveta, odporúčame začať iba s desiatimi krevetkami. Dajte si pozor, aby v tomto prípade populácia nepresiahla 25 jedincov.

Ak populácia krevetiek v akváriu rastie raketovým tempom, určite robíte niečo správne. Avšak aj dobrého veľa škodí a ak je vaše akvárium „prekrevetkované“, mali by ste s tým niečo urobiť. Aké sú vaše možnosti?

  1. Premiestnite ich do väčšej nádrže. Môžete mať nakoniec dve nádrže, ktoré pri veľkom počte krevetiek môžete použiť pre šľachtenie. V jednej nádrži budú farby, ktoré chcete zachovať a zdokonaliť, kým v druhej budú žiť menej výrazné krevetky.
  2. Môžete ich predať. Použite klasické stránky ako Bazoš, alebo napríklad celosvetový eBay. Môžete si takýmto spôsobom financovať svoje hobby.
  3. Darujte ich. Ak máte v rodine alebo kruhu priateľov niekoho, kto rozmýšľa nad založením akvária, neváhajte. Vyriešite svoj problém a popritom niekomu urobíte radosť.
  4. Obchodujte s nimi na akvaristických fórach. Môžete ich vymieňať s ostatnými nadšencami a získať tak nové druhy, zlepšiť genetický potenciál akvária a vyšľachtiť si nové a krásne krevetky.
  5. Predajte ich v obchodoch s domácimi miláčikmi - niektoré obchody s týmto zameraním ich od vás vykúpia.

Na čo si pri „zbavovaní sa“ nadbytočných krevetiek dávať pozor?

Nikdy ich nevypúšťajte do voľnej prírody. Môžete to považovať za dobrý nápad, no takmer vždy, keď je cudzí druh vypustený do prostredia, ktoré mu nie je domáce, je narušená prírodná rovnováha. Invazívne alebo nové druhy môžu v prostredí prenášať nové choroby alebo sa bez prirodzeného predátora nekontrolovateľne premnožiť. Príkladom invazívnych druhov môže byť skutočnosť, ktorú momentálne vidíme aj na našom kontinente. Z východnej Európy sa do našich sladkých vôd dostal agresívny druh krevetiek, ktoré kolonizujú ostatné, domáce druhy.