Ideálne parametre vody pre chov krevetiek

 

kolko-krevetiek-do-akvaria

Krevetky z radov Caridina, Neocaridina a Sulawesi sú v mnohých detailoch odlišné, no všetky potrebujú istú úroveň kvality prostredia, v ktorom žijú. Ak budú tieto milé kôrovce vo vašom akváriu šťastné, aj vy sa z nich budete tešiť omnoho dlhšie. Poďme sa teda pozrieť na to, ako im zabezpečiť tie najideálnejšie podmienky.

Je mnoho detailov, od ktorých závisí prežitie a prosperita krevetiek. Začnime základom – čo s filtrom? Táto nevyhnutnosť môže byť v akváriu to posledné, čo mladé a drobné krevetky uvidia. Ak sa preto takémuto nešťastiu chcete vyhnúť, zadovážte si napríklad špongiové filtre, ktoré sú pre malé krevetky neškodné. Najlepšie urobíte, ak zakúpite klasický špongiový filter – ideálne s 30 pórmi na cca 3 cm2. Ak takúto možnosť nemáte, prekryte filter kúskom siloniek a obviažte ho napríklad elastickou gumičkou.  

Je tiež dôležité vedieť, prečo vlastne filter v akváriu máme. Nie, nie len kvôli tomu, aby sa voda čistila a my sme cez sklo mohli vidieť všetko zaujímavé, čo sa v nádrži deje. Je tam najmä kvôli amoniaku, ktorého sa pomáha zbavovať. Ten je totiž pre živé tvory obzvlášť nebezpečný. Je to celkom paradoxné, pretože v akváriu ho produkujú samotné živočíchy a tiež je výsledkom rozkladu zvyškov ich potravy. Ďalším negatívnym efektom je rozklad amoniaku prostredníctvom baktérií. Tie ho postupne menia na dusitany, pre krevetky rovnako nebezpečné látky. O ten sa taktiež stará filter, a preto je pre nádrž mimoriadne prínosný.

Povedali sme si o látkach, ktoré sú pre krevetky a ryby v akváriu nebezpečné. To, čo ale okrem vody tieto tvory potrebujú najviac, je kyslík. Ten sa k nim dostáva v podobe bubliniek cez vodnú hladinu a tomuto procesu napomáha aj filter. Poďme sa teraz pozrieť na ideálne parametre vody v nádrži.

pH

Prvý dôležitý parameter je kyslosť – pH. Hovorí o množstve vodíka vo vode. Táto hodnota je meraná v bodovej škále od 0 po 14. Čím sme bližšie k 0, tým je voda kyslejšia a čím sme bližšie k 14, voda je zásaditejšia. Testy na zistenie hodnoty pH nájdete vo väčšine obchodov, zameraných na zvieratá, a sú pomerne lacné. Každému druhu krevetiek sa však nažíva lepšie vo vode s mierne rozdielnou pH. Krevetkám Caridina najviac vyhovuje pH medzi 6 až 6,7. Neocaridina obľubujú pH medzi 6,5 až 7,5 a Sulawesi medzi 7,5 až 8,5.

GH

Odvodené od anglického „general hardness“, tieto dve písmenká označujú tvrdosť vody. Tento jav hovorí o množstve iónov vápnika a horčíka vo vode. GH testy sa taktiež dajú nájsť vo väčšine obchodov pre domácich miláčikov. Krevetkám Caridina sa najlepšie darí vo vode s GH medzi 4 až 8, pre Neocaridina 6 až 8 a Sulawesi 6 až 8.

KH

KH označuje uhličitanovú tvrdosť. Ak neviete, čo si pod tým predstaviť, znamená to nestálosť pH vo vode. Všeobecne povedané, čím staršie je akvárium, tým je toto číslo menšie. Pre krevetky Caridina je ideálna hodnota KH medzi 0 až 4, pre Neocaridina 1 a 4 a Sulawesi 2 a 4. 

TDS

Pri skratkách ešte ostaneme – TDS v angličtine znamená „total dissolved solids“, čo odkazuje na množstvo všetkých pevných častíc, ktoré sa netýkajú vody. Táto hodnota zahŕňa všetko od minerálov, chemických prvkov, amoniaku či dusitanov až po všetko ostatné, čo sa vo vode môže nachádzať. TDS môžete merať pomocou pera, ktoré taktiež nájdete vo väčšine zverimexov. Prakticky toto číslo znamená znečistenosť vody, no nerobte si starosti. Ak zaznamenáte zvýšené hodnoty, znamená to, že by ste mali vodu vymeniť. Pre Krevetky Caridina je odporúčaná hladina TDS 100 až 220, pre Neocaridina 150 až 250 a pre Sulawesi 200 až 260.

Teplota 

Teplota taktiež patrí medzi dôležité vodné parametre. Všeobecne, najlepšia teplota vody pre krevetky sa pohybuje medzi 23 až 25 °C, jedine krevetky Sulawesi majú radšej rozmedzie 24 až 29 °C. Konzistencia je taktiež dôležitým faktorom. Ak majú v akváriu nastať teplotné zmeny, mali by byť postupné. Tiež platí, že čím väčšie akvárium, tým pomalšie tieto zmeny budú. Čo čaká vaše krevetky, ak ich necháte žiť v mierne iných teplotných intervaloch? Ak bude voda teplejšia ako má, krevetky sa budú rýchlejšie rozmnožovať a viac jesť, no aj ich život bude o čosi kratší. Chladnejšie teploty krevetkám predĺžia životnosť a jesť budú menej. Teplota medzi 23 až 25 °C zabezpečí krevetkám perfektný balans.

Pistia stratiotes

Zdroj vody

Krevetky rodu Neocaridina sa chovajú najľahšie, pretože sú najmenej náročné na podmienky a vystačia si pokojne aj s vodou z kohútika. Caridina sú už o niečo náročnejšie – prežijú síce i na kohútikovej vode, no len pár mesiacov. Preto odporúčame používanie filtrovania pomocou reverznej osmózy (pre čo najmenšie množstvo cudzích prvkov vo vode). Môžete použiť aj ešte čistejšiu ROI (reverzná osmóza + deionizácia) vodu. Voda po filtrácii reverznou osmózou obsahuje skoro iba čisté H2O, preto do nej budete musieť krevetkám dodatočne pridať potrebné minerály – horčík, vápnik a ďalšie. To isté sa týka i použitia dažďovej vody.

Vo všeobecnosti je pre krevetky najdôležitejšou vlastnosťou vody jej konzistencia. Snažte sa za každých okolností udržiavať spomínané hodnoty vody na stabilných úrovniach a vaše krevetky sa vám odvďačia dlhovekosťou a narastajúcou populáciou.