Chov sladkovodných krevetiek

Rozhodli ste sa vyskúšať chov sladkovodných kreviet, ale neviete, ako začať? V tom prípade je tento článok presne pre vás. Ukážeme si, na čo nezabudnúť pred nákupom kreviet a ako sa o ne starať. Tieto cenné rady vám iste pomôže v chove sladkovodných kreviet!

 shutterstock_1561661923 (2)

Ako vyberať?

Dôležité je vyberať si krevetky od overeného dodávateľa. Mnoho obchodov ponúka rôzne krevety pod rovnakým názvom, čo môže viesť k nebezpečnej zámene. Pred nákupom si teda dobre naštudujte, aký druh chcete a v obchode sa uistite, že sa skutočne jedná o ten daný druh. Niektoré krevety sú totiž všežravé či dokonca dravé a mohli by ublížiť menším rybičkám. Ak chcete krevety, ktoré sa živia riasami, vyberte si druh Caridina alebo Neocaridina.

Voda v akváriu

Krevety potrebujú čistú vodu s nízkym obsahom dusičnanov avšak dostatočne prekysličenú. Pozor musíme dať aj na nevhodnú filtráciu, ktorá by mohlo nasať krevetky dnu a zabiť ich. Dôležitý je aj dostatok vápnika, ktorý krevety potrebujú pre pevnú ulitu. Nezabúdame ani na teplotu vody, ktorá by mala byť optimálne v rozmedzí 22-24°C.

Iné živočíchy

Musíme sa uistiť, že sa v jednom akváriu nestretnú druhy, ktoré by sa mohli ohroziť či dokonca zožrať! Malé riasožravé krevety sa nesmú miešať s dravými rybami, ktoré by ich mohli zožrať. Rovnako musíme dávať pozor na malé rybičky a dravé krevety, ktoré by ich mohli zožrať na raňajky.

Malé riasožravé krevetky sú veľmi spoločenské a je dobré, ak je spolu viac- kľudne aj niekoľko desiatok. Naopak dravé krevety sú bojovné, a preto je lepšie, ak je ich menej – poprípade vyskúšajte rovnako veľké krevety vo veľkom akváriu.

blue_dream

Kŕmenie

Ak ste si kúpili krevety na čistenie akvária od rias, potom ste si odpovedali na otázku, čo tieto krevety jedia. Nezabúdajte, že všetky krevety (najmä Caridina japonica) milujú aj jedlo pre ryby, takže ak je ho v akváriu príliš, krevety nejedia riasy a akvárium nie je čisté! Všežravé krevety kŕmime bežnou stravou pre ryby, dravé zase niečím mäsitým.