Korene do akvária - všetko, čo potrebujete vedieť

Prírodné korene do akvária slúžia nielen ako perfektná dekorácia z estetického hľadiska, ale majú aj ďalšie skvelé výhody, a to nielen pri chove krevetiek.

Drevo pripomína živočíchom v akváriu ich prirodzené prostredie, preto im poskytuje miesto na hranie, úkryt, či oddych a rovnako môže slúžiť ako miesto na neresenie a kladenie vajíčok.

Povrch naplaveného dreva je ideálnym miestom pre rozvoj rias a mikróbov. Táto tenká vrstva živej potravy, známa tiež ako perifytón, poskytuje zdroj potravy pre niektoré živočíchy.

Korene slúžia viacerým rastlinám aj na prichytenie. Drevo je v akváriu nápomocné aj pri dosahovaní správnych parametrov vody, nakoľko môže znižovať hladinu pH.

Korene do akvária najjednoduchšie zoženiete v obchodoch s akvaristikou. Nákup u špecializovaného predajcu vám zaistí, že drevo, ktoré si vyberiete, bude vhodné – bezpečné do akvária. Ak ste však ochotný venovať potrebný čas na prieskum a ošetrenie vhodných druhov, dekoratívne drevo do akvária môžete nájsť aj u vás na záhrade alebo vo voľnej prírode.

Použitie dreva z prírody v akváriu

Ak ste sa rozhodli nájsť a použiť korene dreva z prírody, je potrebné sa uistiť o aký druh dreva ide a následne ho pred pridaním do akvária správne ošetriť.

Bezpečné drevo pre použitie v akváriu:

Dub

Buk

Jabloň

Breza

Čerešňa

Hruška

Orech

Broskyňa

Nebezpečné drevo na použitie v akváriu:

Orgován

Brečtan

Borovica

Smrek

Orech

Tis

Treba si uvedomiť, že všetko prírodné drevo vo vode nakoniec zhnije. Vhodnejšie je preto tvrdé, hutné drevo, ktoré hnije pomalšie. Aromatické dreviny a niektoré borovicové a tisové drevo môže byť pre ryby jedovaté. Odporúčame použiť drevo z dubu alebo buku, ktoré sa dá ľahko zohnať a často má zaujímavý tvar.

Zber a príprava dreva na použitie vo vašom akváriu

Nezabudnite zbierať drevo z vidieckych oblastí, nikdy nepoužívajte drevo, ktoré ste našli blízko mesta alebo znečistenej vody. Drevo môže absorbovať jedy ako hnojivá alebo hubiče rias, ktoré sú pre ryby smrteľné.

Ak ste našli ideálny kus dreva pre vaše akvárium, je dôležité ho pred pridaním do akvária správne ošetriť:

  1. Mechanicky očistiť od nečistôt a kôry, napr. kefou, brúskou, tlakovým čističom a pod.
  2. Ponoriť do nádoby s vodou aspoň na 2 – 3 mesiace. Dĺžka máčania dreva závisí od stupňa jeho vysychania, rozmerov a nasiakavosti, tento proces sa nedá urýchliť. Pokiaľ koreň neklesá, treba ho zaťažiť a počkať, kým nasiakne (nasýti sa vodou). Drevo môže do vody vypúšťať taníny, ktoré spôsobujú zafarbenie vody. V tom prípade je potrebné každý deň meniť vodu, kým zafarbenie úplne alebo podstatne nezmizne.
  3. Koreň po vytiahnutí z vody môžete očistiť od zvyškov kôry a rozmočeného dreva a následne použiť v akváriu.

Na dreve sa v akváriu môže začať tvoriť pleseň, ktorú je vhodné pravidelne odstraňovať. Odporúčame preto koreň vo vode nepripevniť napevno, aby sa dal koreň v prípade potreby jednoducho vytiahnuť. Drevo môžete po vzniknutí plesne aj vyvariť.

Zhrnutie:

Tu je niekoľko rád, ktoré treba zvážiť pri hľadaní toho správneho kusu dreva:

  • Hnitie dreva spôsobuje v akváriu zakalenie vody, čo sa dá ľahko vyriešiť dobrým filtračným systémom a pravidelnými výmenami vody.
  • Drevo môže vypúšťať do vody taníny, ktoré spôsobujú zafarbenie vody. Toto zafarbenie rybám neublíži, avšak môže znížiť pH hladinu vody, je preto potrebné sledovať kyslosť vody.
  • Niektoré naplavené drevo pri hnilobe uvoľňuje toxíny a triesloviny. Tie sa môžú stať toxickými v rámci obmedzeného objemu vody, ktorý sa nachádza vo väčšine akvárií. Vo voľnej prírode by tieto toxíny boli odstránené prúdom alebo by boli riedené zvýšenou hladinou vody.
  • Mäkké drevá hnijú pomerne rýchlo, takže aj keď nájdený kúsok môže vyzerať pekne, nevydrží v akváriu dlho.
  • Lišajníky na konároch predstavujú skutočnú pochúťku pre krevety a slimáky.
  • Niektoré drevá, ako je korková kôra, musia byť vždy ukotvené, inak sa vznášajú kvôli ich vztlaku.
  • Použitie dreva, ktoré sa nachádza vo voľnej prírode, má určité rizikové faktory - oveľa bezpečnejšie a jednoduchšie je použitie koreňov priamo z akvaristických obchodov.

Korene do akvária Red Moor Wood

Red Moor Wood je obľúbený typ dreva do akvária najmä pre jeho estetický vzhľad. Drevo má červenkastý odtieň a spleť jemných koreňov, ktoré ryby radi skúmajú.

Koreňové drevo Redmoor má tendenciu plávať, niektorým koreňom môže trvať dlhšie, kým nasiaknu vodou – potrebujú dlhší čas na namáčanie, ale čakať sa oplatí! Červenkastý odtieň a zamotaný vzhľad koreňa Red Moor, bude určite stredobodom vášho akvária.

Okrem pútavého vzhľadu je jeho ďalšou výhodou, že ani zďaleka nevylučuje toľko tanínu ako iné akváriové dreviny a rovnako sa na ňom málokedy tvorí pleseň.

Tieto prírodné korene pochádzajú z ďalekej východnej Ázie.

Korene do akvária Dark Wood

Ak hľadáte ťažšie drevo, ktoré nepláva, no urobí vaše akvárium rovnako jedinečné, odporúčame Dark Wood korene. Tieto korene sú vhodné do každého akvária, či už pre začínajúcich alebo pokročilých akvaristov. Dark Wood korene je možné spájať pomocou silikónu a vytvoriť si tak jedinečnú dekoráciu.

Medzi ďalšie najpoužívanejšie druhy koreňov do akvária patria tiež korene Bog Wood, Mopani Wood, Sumatran Driftwood.

Ostatné dekorácie do akvária

Vo svete akvaristiky existujú aj mnohé ďalšie či už prírodné alebo napríklad aj keramické dekorácie do akvárií. 

Medzi populárne prírodné dekorácie okrem koreňov patria napríklad aj kokosové struky a lusky Chapeuzinho, ktoré sú ideálnym prírodným úkrytom pre krevetky a raky, ich drsný povrch je rovnako ideálny na viazanie rastlín, či machu.

Ďalej sú to listy Mandľovníka, ktoré slúžia nielen aj ako doplnok stravy pre krevetky, ale uvoľňujú do vody aj mnohé prospešné protizápalové, aj protiplesňové látky. 

A nemôžeme zabudnúť ani na škoricové tyčinky, ktoré majú antibakteriálny účinok a zabraňujú tak chorobám. Škoricové tyčinky pomaly hynú, preto slúžia tiež ako dlhodobý zdroj potravy pre krevetky a ryby.

Keramické dekorácie slúžia hlavne ako úkryt a ozdoba akvárií.