Ako správne kŕmiť krevetky?

Tieto obľúbené vodné živočíchy sú dlhoročnou súčasťou mnohých akvárií. Napriek tomu mnohí z nás nevedia, ako sa o ne ideálne starať. Viaceré články a návody považujú krevetky ako prispôsobivé tvory, nenáročné na podmienky. To je síce pravda, no nemôžme zabúdať na to, že i tí najtolerantnejší majú svoju komfortnú zónu. Poďme sa pozrieť na to, ako by starostlivosť o krevetky mala vyzerať.

ako-spravne-krmit-krevetky-2

            Nielenže sú obľúbené pre svoj krásny zovňajšok, sú pre akváriá tiež i veľmi užitočné. Väčšina akvaristov ich chová pre ich zaujímavé farebné kombinácie, no nie každý vie, že krevetky pomáhajú udržiavať akvárium čisté a zdravé. Dojedajú jedlo nezjedené rybami a inými obyvateľmi vášho malého vodného kráľovstva. Tak ako v prírode, tak aj v nádrži ochotne zbavujú svoje okolie odumretých častí rastlín, uhynutých rýb, no taktiež čistia akvárium požieraním výkalov. Títo malí zdochlinári pritom dobre vedia, čo robia – rybie exkrementy obsahujú veľa živín. Ryby ich totiž nevedia príliš dokonale využiť. Ak tieto netradičné zdroje živín nevyužijú krevetky, príležitosť využijú napríklad slimáky.

            Menšie počty krevetiek žijúcich v akváriu, ktoré tiež zdieľajú s rybami, teoreticky nepotrebujú samostatné kŕmenie. Ak ryby kŕmite kvalitne a pravidelne, krevetky sa o nedojedené zvyšky rady a ochotne postarajú. Ak si ale chcete byť úplne istí, že vaše malé kôrovce dostanú všetko, čo potrebujú, nasypte do akvária za hrsť jesenných vysušených listov (najlepšie buk, dub a hrab). Je dôležité, aby listy boli úplne suché a hnedé – nebudú tým pádom obsahovať žiadne cukry. Na takýto prirodzený druh obživy sú krevetky navyknuté z ich pôvodného prostredia – dná riek vystlané popadaným lístím.

ako-spravne-krmit-krevetky

            Ak v akváriu chováte 20 a viac krevetiek, nevystačia si so zvyškami potravy od rýb. Musíte ich kŕmiť samostatne, no nemusíte sa báť – ako sme už spomínali, krevetky si na luxus naozaj nepotrpia. V prirodzených podmienkach si vystačia s listami a zeleninou. Milujú najmä potravu zelenej farby – cukinu, špenát a pŕhľavu. Ak im ale niečo chýba, neváhajú sa uchýliť i k agresívnejšiemu správaniu a napádajú slabšie jedince vlastného druhu. Preto je dôležité im zabezpečiť im prísun bielkovín – napríklad v podobe komárích lariev. Ak nechcete nič nechávať na náhodu, dostupné sú rôzne kompletné riešenia. Môžete si vybrať z palety komplexných pokrmov obsahujúcich ako zeleninovú, tak i bielkovinovú zložku, alebo im podávať rôzne druhy stravy oddelene. Hlavné je, aby krevetky dostali približne to, s čím by sa stretli i v prírode. Je bežné, že do vody spadne hmyz, alebo sa v nej vyvíjajú larvy komárov. Listy, ako sme už spomínali, sú na dnes riek bežne prítomné – tak isto, ako riasy a mŕtve ryby.  Veľmi obľúbené sú tiež stlačené tablety rias. Najmä druh Caridina by sa mal minimálne dva krát do týždňa dostať k dodatočnej dávke proteínov. Myslite i na mladé krevetky. Môže sa stať, že sa na úkor svojich dospelejších kolegov nedostanú k potrebnej potrave. Ideálnym riešením je v tomto prípade potrava pre malé krevetky v prášku – ľahko sa rozptýli po celom akváriu a každý si svoj kúsok uchmatne.