Neocaridina Red Cherry - Detailný návod: chov, kŕmenie, rozmnožovanie

V dnešnom článku si rozoberiem chov a základné pohľady na šľachtenie  jedných z najobľúbenejších a najviac chovaných kreviet, a to druhu Neocaridina Red Cherry.

Povieme vám prakticky všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako sa môžete úspešne starať o tento obľúbený druh kreviet.

Red Cherry krevety alebo Red Cherry Shrimps (RCS) sú vynikajúcou voľbou pre chovateľov, ktorí nikdy predtým krevety nechovali. Prijímajú rôzne druhy potravy, sú veľmi odolné a znášajú vysoký rozsah rozličných parametrov vody, ľahko sa rozmnožujú a sú veľmi spoločenské.

red cherry 

Základné informácie o krevetách Red Cherry

Názov:  Red Cherry krevety

Vedecký názov: Neocaridina davidi

Veľkosť nádrže: okolo  40 litrov

Chov: veľmi jednoduchý

Veľkosť: 2,5 – 3 cm

Optimálna teplota: 22 – 28 °C

Optimálne PH: 7,0 – 7,5 (6,0 – 8,0)

Optimálny GH: 6 – 8 (4 – 14)

Optimálna KH: 2 – 4 (1 – 8)

Optimálne TDS: 150 – 200 (80 – 400)

Dusičnany: Menej ako 20 ppm

Temperament: Pokojný

Životnosť : 1-2 roky

Parametre vody v akváriu s krevetami Red Cherry

Krevety Neocaridina Red Cherry, znášajú veľmi širokú škálu parametrov vody. Môžeme ich chovať na aktívnom substráte pri PH 6,5 ale aj pri PH vyššej ako 7,5. Rovnako dobre znášajú aj vysoké GH a KH vody. Na základe uvedeného je zrejmé, že tieto krevetky sú vhodné pre všetkých začínajúcich chovateľov, pretože väčšina vody z verejných vodovodov alebo studní  bude vhodná na ich chov. V tomto prípade je potrebné len dávať pozor, aby nedochádzalo ku prudkým zmenám týchto parametrov.

Vhodná veľkosť akvária pre krevety Red Cherry

V tomto prípade platí zlaté pravidlo akvaristiky, čím väčší objem akvária tým jednoduchšia starostlivosť oňho. Minimálna veľkosť akvária pre krevety Red Cherry je 30 litrov. Čo sa týka počtu kreviet na 1 liter je dobré začať s jednou krevetou na 1 liter akvária a následne počkať kým sa rozmnožia. Určite na úvod neodporúčame aby ste začínali s menším počtom ako 10 kusov. Vo všeobecnosti platí zlaté pravidlo maximálne 3 kreviet na 1 liter vody.

Rozmnožovanie Red Cherry kreviet

Krevety možno považovať za sexuálne dospelé, keď majú približne 5 mesiacov. V prípade ak nedochádza k rozmnožovaniu, odporúčame zvýšiť teplotu vody v akváriu aspoň na 24 stupňov (teplotu však zvyšujte pomaly a postupne) a zároveň začnite s pridávaním krmív so zvýšenou mierou proteínov.

Keď dôjde ku spáreniu samička začne nosiť približne 28 vajíčok. Vyliahnutie potom trvá približne 30 dní. Následne, v priebehu niekoľkých dní, sú samice pripravené na párenie a opätovné rozmnožovanie. Malé krevety sú po narodení takmer totožné s rodičmi, hoci sú oveľa menšie.

Šľachtenie kreviet Red Cherry

Čo sa týka problematiky šľachtenia a hodnotenia kvality kreviet Red Cherry existuje viacero rôznych pohľadov. Vo všeobecnosti sa vychádza zo skutočnosti, že Red Cherry kreveta je druh vyšľachtený z prírodnej formy Neocaridina kreviet. Postupným šľachtením a selektovaním Red Cherry kreviet dochádzalo ku zvyšovaniu intenzity červenej farby čím sa dosiahlo ustálenie novej variácie Red Sakura.

Sakura, ktorá je výraznejšie červená ako Red Cherry sa stála základom pre šľachtenie ďalších červených kreviet ako Red Rili, Fire red, Painted Fire Red. Pričom každá jedna z týchto variácii sa ešte delí podľa kvality na S,A,B,C (S je najvyššie hodnotenie).

Druhý pohľad na šľachtenie kreviet Red Cherry je ten, že variácie Sakura, Fire red, Painted Fire red nie sú samostsatnými farebnými variáciami, ale len označením kvality Red Cherry kreviet. To znamená, že ich chovatelia označujú ako Red Cherry, Sakura Red Cherry, Red Cherry Fire Red, Red Cherry Painted Fire red.

Krevetky Red Cherry sú veľmi dobré aj pre chovateľov, ktorí sa chcú naučiť triediť a selektovať krevetky. Keďže ich chov je jednoduchý môžeme predpokladať, že sa budú rýchlo množiť, pričom potomstvo bude potrebné selektovať. Niektoré krevety sa vrátia ku svojej prírodnej forme a naopak niektoré potomstvo bude dosahovať krajšie Sakura sfarbenie. Na tomto príklade sa každý chovateľ naučí pozorovať a triediť sfarbenie.

tabulka red cherry

Kŕmenie Red Cherry kreviet

Rovnako ako všetky ostatné druhy kreviet. Aj Red Cherry krevety sú všežravci. Na trhu existujú stovky druhov rôznych krmív. Vo všeobecnosti sú najdôležitejšie dve pravidlá. Nikdy neprekrmujte. Radšej krevetám dávajte menej krmiva, ako by mali nezjedené zvyšky krmiva zostávať v akváriu. Druhým dôležitým pravidlom ohľadom kŕmenia je rozmanitosť. Nepoužívajte iba jeden druh krmiva. Krmivá sa snažte pravidelne obmieňať. Preto neváhajte a vyskúšajte vzorky krmív v našom eshope.

Voda v akváriu a výmena vody

Vďaka tomu, že krevetky Neocaridina Red Cherry zvládnu veľký rozsah parametrov vody. Nie je nevyhnuté používať reverznú osmózu. Samozrejme využitie reverznej osmózy nie je nikdy na škodu. Na remineralizáciu vody z reverznej osmózy je vhodné využiť remineralizačné soli určené špeciálne pre krevetky Neocaridina, tieto soli zvyšujú nielen celkovú tvrdosť vody GH, ale zvyšujú aj uhličitanovú tvrdosť KH a PH vody.

Čo sa týka výmeny vody. Neexistuje jednotný návod ako často a ako veľa vody meniť. Niekto využíva rutinu a mení určité percentuálne množstvo vody týždenne. Niektorý chovatelia menia vodu iba raz za dva týždne alebo za mesiac. Je možný aj prístup výmeny vody pri zvýšení TDS nad určitú hranicu. Nám najviac fungujú pravidelné výmeny vody o objeme 20% raz týždenne v spojení s extra výmenou v prípade ak TDS vody je vyššia o 25% od ideálnej výšky.

Vybavenie akvária pre Red Cherry krevetky

Čo sa týka vybavenia akvária. To nevyžaduje žiadne zvláštne nároky. Úplne si vystačíme s pasívnym substrátom. Dôležitá je vhodná filtrácia akvária, pričom odporúčame využitie lacných a dostupných biomolitanových filtrov, ktoré sú poháňané vzduchovacími motorčekmi. Z našich skúseností môžeme s určitosťou povedať, že tieto filtre sú najvhodnejšie pre chov sladkovodných krevetiek.

Čo sa týka vhodných rastlín. Ku krevetkám určite patria rôzne druhy machov plávajúcich rastlín.