Fakty o krevetkách: Orange Shrimp Neocaridina Davidi var. "Rili"

Charakteristika Orange Shrimp Neocaridina Davidi var. "Rili"

Či sa do sveta akvaristiky ešte len dostávate, alebo ste skúsený chovateľ, táto zaujímavo sfarbená krevetka poteší každého. Pre mnohých je červeno, či oranžovo sfarbená Neocaridina Heteropoda bežnou súčasťou ich akvária. No jej menej známym bratrancom sa môže pochváliť iba málokto. Neocaridina Heteropoda var. "Rili" v oranžovom pruhovanom sfarbení je samostatne chovaná farebná alternatíva jej oranžového originálu. Aby bolo úplne jasné, o koho sa jedná, v novších zdrojoch sa uvádza meno „Neocaridina Davidi var. Rili“. Táto oranžová krevetka pochádza z Taiwanu a je teda novšou dvojfarebnou verziou oranžovej Neocaridina Heteropoda. Opatrným šľachtením sa podarilo dosiahnuť zaujímavý vzhľad charakteristický bezfarebnou (resp. bielou) stredovou časťou a oranžovými koncovými časťami. Tento pre chov nenáročný, no zaujímavý kôrovec, ktorý môže dosiahnuť dĺžku maximálne 4 cm. Priemerná dĺžka samíc ja však cca 25 mm a priemerná veľkosť samcov 20 mm. Ako rozlíši samce od samičiek? V tomto ohľade krevetky porušujú estetické pravidlá prírody. Samce sú tentokrát menej farebné ako samičky a taktiež menšie a ich chvostová časť je štíhlejšia. Samičky sú väčšie a výraznejšie vyfarbené. Krevetky sa dožívajú jeden, až dva roky a sú to všežravce, čo prispieva k nenáročnosti ich chovu. Vo voľnej prírode ju nenájdete, no jej budúcim domovom sa môže pokojne stať aj vaše akvárium.

 1767_1_orange_rili_zwerggarnele_2_600x600

Podmienky chovu Orange Shrimp Neocaridina Davidi var. "Rili"

Spomínali sme, že tento farebný variant pochádza z Taiwanu, no druh je tiež veľmi rozšírený v sladkých vodách centrálnej a východnej Číny a Kórei. Červená krevetka, z ktorej bola naša oranžová a neskôr oranžovo pruhovaná alternatíva vyšľachtená, žije voľne i v sladkých vodách Európy. Nachádza sa tu avšak v menších počtoch a ide hlavne o oblasť Nemecka. Teplota vody, z ktorej v prirodzenom prostredí krevetky pochádzajú, sa naprieč ročnými obdobiami pohybuje medzi 6 až 30 °C v Číne a od 4 do 20 °C v Kórei. Vodu v akváriu odporúčame udržiavať na úrovni medzi 18 až 30 °C. Krevetky tohto druhu sa ľahko a rýchlo rozmnožujú a preferujú čistú vodu - pH medzi 6,2 – 8. Obzvlášť ich poteší nízka úroveň dusičnanov a dusitanov. Čo sa týka objemu nádrže, v ktorých budú krevetky spokojné, objem do 8 L je vhodný pre pár krevetiek, kým nádrže nad 40 L sú schopné poňať už menšiu kolóniu. Veľmi vhodným krokom je tiež vyzdobenie akvária dekoráciami, ktoré pre krevetky majú hlavne funkčné účely. Najvhodnejšie je ich prostredie osadiť rastlinami, na ktorých počas dňa trávia najviac času. Dôležitý je aj nízky a trávnatý porast, v ktorom sa dokážu ukryť. Obzvlášť vhodné sú jávsky mach (Taxiphyllum barbieri) a Microsorum pteropus. Určite sa však nenahnevajú ani na kúsky dreva a rôzne kamene. Skvelou správou je, že ide o mierumilovný a nenásilný druh. Napriek tomu, že sú všežravce, primárne sa živia riasami. Skonzumujú širokú škálu potravy určenej pre akvárium, no ak ich plánujete rozmaznávať, najviac sa potešia komprimovaným tabletám z rias a kúskom blanšírovanej zaleniny. Ak sa tešíte tiež na ich chov, pre začiatok ste si zvolil veľmi správne. Chovať krevetky Neocaridina Heteropoda je veľmi jednoduché – stačí, aby ste v akváriu mali samcov i samice. Ak sa vám podarí udržať ich spokojné a zabezpečíte im stabilný prísun potravy, mladé krevetky sú už len otázkou pár týždňov.

716yHGjodoL._AC_SL1296_

Dodatočné informácie

Oranžové krevetky Neocaridina Heteropoda var. "Rili" sú nenáročné na chov a potravu, no buďte opatrní pri výbere ich spoločníkov. Väčšina rýb pohľadu na krevetky ťažko odolá, preto k nim do akvárií a nádrží pridávajte iba najmenšie a mierumilovné druhy. Tento oranžovo zafarbený druh je obľúbenou alternatívou k bežnej červenej krevetke a určite príjemne ozvláštni vaše akvárium.