Caridina Japonica - Detailný návod: chov, kŕmenie, rozmnožovanie

Dnes si rozoberieme základné náležitosti chovu jednej z najobľúbenejších kreviet v aquascapingu – Krevetách Japonica. Poskytneme vám všetky informácie o tomto druhu vrátane niekoľkých praktických tipov, ako úspešne chovať a odchovať krevety Caridina Japonica.

Caridina Japonica je mimoriadne prospešná pre každé akvárium jednoducho preto, že je najlepším požieračom rias. Ich väčšia veľkosť (až 5 centimetrov) im umožňuje jesť riasy, ktoré väčšina ostatných kreviet jesť nemôže. Sú tiež veľmi nenáročné na starostlivosť a kvalitu vodných parametrov. Avšak na druhej strane je ich odchov veľmi náročný.

japonica-1

Stručná história kreviet Caridina Japonica /Caridina Multidentata/

Tento druh bol nájdený v Japonsku a častiach Kórey a Taiwanu.

Krevety Japonica zaviedol do akvaristiky Takashi Amano začiatkom 80-tych rokov, kedy začala prekvitať biologická kontrola rias, a množstvo aquascaperov sa vyjadrovali veľmi pozitívne o tejto krevetke ako o účinnom požieračovi rias. V modernej histórii sa krevety Caridina Japonica začali označovať aj ako Amano krevety alebo Caridina Multidentata.

 

Stručné fakty o krevete Japonica

Názov: Caridina Japonica, Amano krevety

Vedecký názov: Caridina multidentata

Veľkosť akvária: 30 litrov a viac

Chov: jednoduchý

Odchov: zložitý

Optimálne pH 7,0 – 7,4 (6,5 – 8,0)

Optimálny GH 7 – 8 (5 – 15)

Optimálna KH 2 – 4 (1 – 8)

Optimálna teplota 18 – 28 °, ideálna 24 °C

TDS: 150 – 200 ppm (100 – 400)

Dusičnany: menej ako 20 ppm

Životnosť: 2-5 rokov

Temperament: pokojný

Krevety Amano dokážu prežiť takmer pri akýchkoľvek parametroch vody. Vo všeobecnosti nie sú agresívne; pokiaľ nie je čas kŕmenia. Často kradnú krmivo menším krevetám. 

Popis a vzhľad

Krevety Japonica majú priesvitné telo pokryté červenohnedými bodkami s veľkosťou ± 0,3 mm po stranách, ktoré môžu vyzerať ako prerušovaná čiara červenkastej farby. Ich chrbát má biely pruh, ktorý prechádza od hlavy k chvostu a oči sú čierne.

Rozdiel medzi pohlaviami

Je pomerne ľahké rozlíšiť samice od samcov: Najjednoduchší spôsob, ako určiť pohlavie krevety Amano, je najnižší pruh po celej dĺžke tela. Samice majú pozdĺž chvosta čiarky, ktoré takmer vyzerajú ako prerušovaná čiara. Majú pretiahnutejší spodný rad bodiek lemujúcich telo. Samce kreviet majú rovnakú líniu, ale pozostávajú z kruhových bodiek rovnomerne rozmiestnených od seba (riadok samostatných bodiek).

Okrem toho sú samice vo všeobecnosti oveľa väčšie ako samce. Môžu dorásť až do 5-6 cm. Zatiaľ čo samce majú zvyčajne okolo 3-4 cm.

Tiež samice môžu mať sedlo (čo sú jej embryonálne vajíčka). Samice majú výrazne dlhšie pleopódy na bruchu a zaoblenejšie brucho. Zatiaľ čo samec kreviet má ploché a úzke brucho.

Podmienky v akváriu (parametre vody)

Starostlivosť o krevety Amano je pomerne jednoduchá a nenáročná. Dokážu prijať širokú škálu parametrov vody. Nerobí im problém nižšia teplota vody ani jej vyššia tvrdosť.

To znamená, že zvládnu skoro všetky hodnoty vody v akváriu, pokiaľ pH, kH, gH a teplota nie sú príliš extrémne vysoké alebo nízke.

Ich optimálne parametre vody sú však skoro rovnaké ako kreviet rodu Neocaridina.

Krevety Japonica a riasy

Sú absolútne skvelým pomocníkom v boji proti riasam. Na rozdiel od ostatných druhov kreviet sa krevety Japonica na riase nielen „pasú“, ale ich aj s veľkou obľubou požierajú.

Krmivo pre krevety Japonica

Krevetky Japonica nepotrebujú žiadne špeciálne krmivo. Ideálne si vystačia so zbytkami potravy. Sú bezkonkurenčnými požieračmi zvyškov a najmä rias.

Ďalšou skvelou vecou na krevetách Japonica je skutočnosť, že ich nepotrebujete veľa, aby ste udržali akvárium čisté bez zvyškov potravy a rias. Vo všeobecnosti sa neodporúča veľmi ich kŕmiť a dôvod je jednoduchý. Z dlhodobého hľadiska čím viac ich kŕmite tým sa menej budú venovať zvyškom potravy a riasam, keďže krmivo je pre nich príťažlivejšie.

Zaujímavý fakt: v závislosti od ich stravy, ak krevety Japonica stále jedia iba riasy, môžu časom zmeniť farbu na modrozelenú. 

Aký druh rias jedia krevety Japonica?

Jedia vlasové riasy, kefové riasy, väčšinu druhov vláknitých rias. Tieto krevety sú jedným z mála zvierat, ktoré môžu dokonca jesť čierne riasy.

Poznámka: jediná riasa, s ktorou krevety Japonica majú problém, sú bodové riasy, ktoré sa tvoria na skle alebo na povrchu lsitov a dekorácií.

Správanie kreviet Japonica

Ich správanie je neagresívne. Ale ak ich budete chovať v nádržiach s inými trpasličími krevetami, majte na pamäti, že nemajú problém utiecť, vziať si jedlo pre seba, odtlačiť ostatné krevety od krmiva nabok a odísť. Ale okrem prípadu kŕmenia /najmä ak sú hladné a majú málo riasy/ sú absolútne neagresívne. Každopádne, buďte opatrní, ak ich budete držať v malej nádrži s inými trpasličími krevetami, môžu v potrave konkurovať ostatným trpasličím krevetám

Životnosť kreviet Amano

Majú tiež celkom slušnú životnosť, a to od 2 do 5 rokov. Niektorí chovatelia kreviet hovoria, že majú krevety Amano staršie ako 6 rokov. Krevetám Amano trvá 5 mesiacov, kým dosiahnu dospelosť.

Rozmnožovanie kreviet Japonica

Rozmnožovanie kreviet Japonica je v zajatí veľmi náročný, ale s odhodlaným prístupom a trpezlivosťou je to možné a obohacujúce.

Dôvodom je, že mladé krevety (larvy) potrebujú slanú vodu, aby prerástli do metamorfózy a potom sa znova stanú sladkovodnými krevetami.

Vo voľnej prírode žijú krevety Japonica na pobreží, kde sa ich larvy (alebo Zoa) vypustia a vynesú do mora. V mori sa živia riasami a planktónom, kým nie sú pripravené premeniť sa na svoju malú zrelú formu po približne 40 až 50 dňoch. Takže asi po 6-7 týždňoch sa premenia na krevety, a potom migrujú späť proti prúdu do sladkej vody.

Preto, ak chcete odchovať tieto krevety doma, budete musieť pre nich celý tento proces umelo vytvoriť.

Rozmnožovanie kreviet Japonica v domácich podmienkach

Veľký rozdiel medzi krevetami Amano a inými trpasličími krevetami, ktoré chováme, je ich cyklus odchovu.

Krevety Amano, podobne ako iné krevety, sa množia v sladkej vode, a to rovnakým spôsobom ako iné trpasličie krevety.

Krevety Amano môžu niesť stovky až tisíce vajíčok v závislosti od veľkosti a veku samice. Napríklad samica Red Cherry krevety môže mať vo všeobecnosti 20-45 vajec. Inkubačná doba vajec utrvá od 4 do 5 týždňov. Potom samica uvoľní vajíčka. Tu nastáva druhý veľký rozdiel.

Do vyliahnutia vajíčok musia samice kreviet Japonica zostať v sladkej vode. Po vyliahnutí, larvy je potrebné presunúť do brakickej vody.

Príprava chovnej nádrže pre larvy Amano

Prvou vecou je príprava chovnej nádrže pre larvy. Môže to byť malé 10 litrové akvárium, do ktorého je potrebné pridať soli, ktoré sa pridávajú do morského akvária,

Bohužiaľ neexistuje jednotný názor na správnu hladinu soli pridávanej do chovného akvária. Vo väčšine prípadov, podľa skúsených chovateľov kreviet, potrebujete 32-35 PPT pre larvy Amano. Vyššie (viac ako 40) alebo nižšie (menej ako 25) hladiny soli ich zabijú.

Je vhodné pridať špeciálne krmivo pre larvy kreviet Japonica napríklad Genchem Polytase

Deň vyliahnutia

Keď cez škrupinu vajec vidíte oči vyvíjajúcich sa embryí, vajíčka sa vyliahnu v priebehu niekoľkých dní.

Nasledujú 2 možnosti:

Pre nosiacu samicu pripravíte miniatúrnu nádrž kolo 5 litrov. Pričom použijete vodu z akvária v ktorom sa nosiaca samica momentálne nachádza.

Tesne pred vyliahnutím prenesiete samicu z hlavného akvária do miniatúrnej nádrže, v ktorej sa vyliahnu vajíčka. Po vyliahnutí vráťte samicu do hlavnej nádrže, aby nezjedla vlastné mláďatá.

V druhom prípade ponecháte samicu v hlavnom akváriu, a po vyliahnutí budete musieť premiestniť larvy. Myslíme si, že druhá možnosť je zložitejšia.

Dôležitá poznámka: V oboch prípadoch je potrebné dostať larvy do brakickej vody o najrýchlejšie. Najneskôr do 48 hodín. Larvy sú maličké, najlepšie ich chytíte do úplne jemne sieťky, prípadne ich je možné „vcucnúť“ do striekačky.

Chov lariev kreviet Japonica v brakickej vode

Menšie larvy sa môžu množiť a rásť iba v brakickej vode. Poskytnite im remineralizovanú vodu ako sme písali vyššie a vhodné krmivo.

Dni 1-20

Keď sa vyliahnu malé vajíčka, prvým štádiom nie sú malé krevetky, ale namiesto nich pelagické larvy. A tieto larvy potrebujú obdobie v slanej vode, aby dokončili ontogenézu predtým, ako sa stanú skutočnými mláďatami kreviet Japonica.

Kŕmenie: Ideálne je kŕmiť ich každých 5 hodín v pravidelných intervaloch. Pozor, neprekrmujte ich! Larvy nepotrebujú premnoženie planktónu ani mať vodu zelenú od rias a fytoplanktónu. Voda sa mení každé 2-3 dni (10-20%), pričom nezabudnite kontrolovať TDS vody. Udržujte ju na optimálnych 32-35 PPT.

Zaujímavý fakt: Prvých pár týždňov larvy plávajú v polohe hlavou nadol. Sú takmer priehľadné a sotva viditeľné.

Dni 21-30

Môžete si všimnúť miernu transformáciu. Znamená to, že od 25. do 30. dňa môžete začať znižovať slanosť vody na 15-25 PPT. Stačí vymeniť vodu a pridať trochu sladkej vody.

Kŕmenie: rovnaké

Dni 40-45

Venujte pozornosť larvám. V tomto štádiu môžu larvy Caridina Japonici dokončiť transformáciu (metamorfózu) na krevety. Od tejto chvíle sú to malé kópie dospelých kreviet. Znamená to, že už nemôžu tolerovať zvýšenú úroveň slanosti.

Ďalším znakom je nepretržité plávanie iba dopredu (larvy môžu plávať všetkými smermi).V prírode toto správanie hovorí, že sa snažia vyplávať zo slanej vody proti prúdu do sladkej vody.

Tip: nerobte žiadne náhle prechody z brakickej vody do sladkej. Vymeňte polovicu brakickej vody za vodu z akvária na 1 deň. Nechajte ich trochu si zvyknúť na nové vodné podmienky.