Chov sladkovodných kreviet v akváriu a záhradnom jazierku (všetko, čo potrebujete vedieť)

Pri pohľade na akvárium stále veľa ľudí očakáva pohľad na “zlatú rybku” alebo iné známe druhy rybičiek. V skutočnosti však existuje mnoho iných zvierat, ktoré sa dajú chovať v akváriu ako domáci miláčikovia.

Sú nimi napríklad sladkovodné krevety, ktoré sú stále viac populárne aj na Slovensku.

Medzi skúsenými akvaristami sa tešia obľube nielen pre svoje nádherné a rozmanité sfarbenie, ale aj pre ich pomoc udržiavať akvárium čisté od nechcených rias a iných nečistôt.

 chov krevetiek druhy

Trpasličie krevety (krevetky)

Ak uvažujete o zriadení akvária s krevetami alebo o pridaní druhu sladkovodných kreviet do nádrže, ktorá už funguje, trpasličie krevetky sú ideálnou voľbou. Tieto drobné bezstavovce dorastajú približne do dĺžky 2,5 až 5 cm, sú aktívne a relatívne nenáročné na chov.

Medzi najbežnejšie chované rody krevetiek patria rody Neocaridina a Caridina. Biologicky sú si podobné, avšak nevedia sa navzájom reprodukovať.

Prehľad všetkých druhov krevetiek nájdete v článku: Druhy krevetiek

 

Neocaridina

Krevetky z rodu Neocaridina pochádzajú zo sladkovodných riek, prameňov a jazier v juhovýchodnej Ázii, kde sa rady ukrývajú vo svojom prirodzenom prostredí. Budú preto veľmi šťastné, ak im v akváriu poskytnete dostatok miesta na úkryt, kde nájdu útočisko. To im zabezpečia rastliny, kamene, duté drevo, či mach a zároveň budú aj domovom pre baktérie a iné malé organizmy, ktoré tvoria významnú časť potravy pre krevetky.

Medzi najobľúbenejšie druhy krevetiek z rodu Neocaridina v akvaristickom svete patria riasožravé krevetky Red Cherry Shrimp. Sú známe tým, že ide o jedny z najmenej náročných krevetiek, sú tak vhodné pre začiatočníkov. Tieto odolné krevetky sa tak dokážu prispôsobiť aj menej ideálnym podmienkam v akváriu. Medzi ďalšie obľúbené druhy patrí krevetka Orange Sakura, Blue Dream alebo napríklad Yellow Neon.  

Niektoré druhy Neocaridina boli vyšľachtené a odchované v zajatí. Existuje mnoho farebných variácií, vrátane červenej, modrej, čiernej, ako aj zelenej. Pri chove viacerých druhov v jednom akváriu treba rátať s tým, že niektoré krevetky sa môžu navzájom páriť bez rozdielu na druh. Ich potomstvo má následne veľmi často fádnu hnedú alebo číru farbu, ide o tzv. mix krevetiek.


Druhy Neocaridina sú pomerne tolerantné a dokážu zvládnuť širšiu škálu parametrov vody. Teplota vody sa môže pohybovať približne od 18 do 28 °C, v teplejšej vode (v rámci spomenutého rozmedzia) sa im však darí lepšie, rýchlejšie sa rozmnožujú, na druhej strane sa zrýchľuje aj ich metabolizmus, čo znižuje životnosť krevetiek. Podobne zvládnu mierne kyslú, mäkkú vodu, ale oveľa lepšie sa im darí v stredne tvrdej až tvrdej vode s neutrálnym alebo zásaditým pH s hodnotami medzi 6,5 – 8 pH. Žijú zvyčajne 1,5 roka a narastajú do veľkosti 3 až 5 cm.

 

Caridina

Tieto jedinečné krevetky si vyžadujú viac starostlivosti v porovnaní s rodom Neocaridina, sú preto vhodnejšie pre skúsenejších chovateľov. Odmenia vás však svojimi krásnymi farbami a pôsobivými vzormi, vďaka dlhoročnému selektívnemu šľachteniu.

Kmene krevetiek Crystal, Bee, Tiger a všetky ich kombinácie tvoria väčšinu druhov krevetiek Caridina. Celosvetovo najznámejším druhom Caridina sú krevetky Amano (Caridina Japonica). Tieto krevetky sú jednými z najužitočnejších požieračov niektorých druhov rias, ide tak o veľmi dobrých čističov akvária. Patria preto medzi najobľúbenejšie druhy kreviet.

Medzi ďalšie populárne krevety Caridina patria druhy Crystal Red, Crystal Black, Blue Bolts, či Black King Kongs .

Druhy Caridina sú náročnejšie na dodržiavanie správnych parametrov vody. Teplota by sa mala udržiavať približne medzi 20 až 25 °C. Uprednostňujú mäkkú vodu, ktorá je kyslá alebo neutrálna. Najlepšie sa budú množiť v podmienkach, kde má voda hodnotu pH okolo 6,8 – 7,5, GH (celková tvrdosť) 4 – 6 a nižšie hodnoty KH. Tieto krevety majú životnosť 1 – 2 roky.

chov krevetiek v akvariu
Vybavenie akvária
 

Rôzne druhy sladkovodných kreviet sú síce odlišné, ale všetky potrebujú istú kvalitu prostredia, v ktorom žijú.

Nádrž

Keďže sú sladkovodné krevety vo všeobecnosti malé, niektoré druhy trpasličích krevetiek sú vhodné aj do tzv. nano akvárií (10l – 30l), odporúčaná minimálna veľkosť je však 40l. Krevety totiž potrebujú stabilné životné podmienky a nevýhodou malých akvárií je to, že chemické zloženie vody v nich kolíše oveľa viac ako vo väčších nádržiach. Je potrebné rátať aj s tým, že ak sa o krevety dobre staráte, ich populácia môže pomerne rýchlo narásť. Voľba veľkosti akvária záleží rovnako nielen od zvoleného druhu kreviet, ale aj od toho, či sa v akváriu budú nachádzať aj iní obyvatelia, prípadne či plánujete krevety množiť na chov. Podrobnejšie sa tejto téme venujeme v našom článku “Koľko krevetiek môžete chovať v jednej nádrži a prečo?”. 

Filter

Jedným z najlepších typov filtrácie pre nádrže na krevety je molitanový (špongiový) filter. Tieto filtre sú lacné, odolné a hlavne bezpečné pre krevetky, nakoľko špongia ich chráni pred nasávacou trubicou, ktorá môže krevety (obzvlášť mláďatá) vysať a usmrtiť.

Mnohí z vás si možno myslia, že filter slúži len na čistenie vody, zohráva však aj inú, dôležitú úlohu. Filter nám totiž pomáha aj so zbavovaním sa amoniaku, ktorý je pre živé tvory obzvlášť nebezpečný.

 

Ohrievač

Krevetám sa darí pri izbovej teplote dobre, ohrievač preto nie je vždy potrebný. Vhodný je však na udržanie stabilnej teploty, ako aj pre tých, ktorí žijú v chladnejších domovoch.

 

Substrát

Substrát je dôležitou súčasťou nádrže – okrem iného, slúži ako podklad pre biotop, na tvorbu potrebných mikroorganizmov, baktérií, či jednobunkových rias, ktoré pre krevety predstavujú prirodzenú stravu.

Vybrať správny substrát môže byť zložitejšie vzhľadom na ich veľké množstvo na trhu a špecifické požiadavky pre rôzne druhy krevetiek.

Substráty môžeme rozdeliť na dva základné druhy – aktívne a pasívne.

Aktívne substráty menia vlastnosti vody, znižujú jej pH, sú preto vhodné pre krevetky, ktorým sa darí lepšie v mäkkej vode. Schopnosť aktívneho substrátu meniť pH sa znižuje každým pridaním tvrdej vody do akvária. Rovnako sa pri tejto výmene menia parametre vody čo náročnejšie krevetky na chov nemusia dobre znášať. Pri výmene vody je v takom prípade lepšie používať vodu upravenú pomocou reverznej osmózy (filtrácia).

Pasívne substráty naopak nemenia parametre vody, vhodnejšie sú preto napríklad pre krevetky Neocaridina, ktoré potrebujú tvrdšiu vodu. Pri pasívnych substrátoch si treba dať pozor na ich zafarbenie, ktoré môže vypúšťať do vody škodlivé látky a ohroziť tým krevety.
 

Rastliny

Vodné rastliny pomáhajú v akváriu zlepšiť kvalitu života vašich kreviet hneď niekoľkými spôsobmi. Ako už bolo spomenuté, rastliny poskytujú krevetám a ich mláďatám úkryt a rovnako aj väčšiu plochu pre rast biofilmu, vďaka čomu sa krevety môžu kŕmiť viac samostatne. Dokonca aj samotné rastliny sa môžu stať potravou pre krevetky, ak časť z nich začne odumierať. Vodné rastliny tiež fungujú ako prírodné filtre, ktoré pomáhajú akváriu udržať hladinu dusičnanov a amoniaku na nízkej úrovni.

Rastliny na druhej strane môžu byť pre krevety aj nebezpečné, a to pre ich hnojivo, ktoré môže krevetám ublížiť. Dajte si preto pri kúpe nových rastlín pozor a nezabudnite ich dobre prepláchnuť.
 

Najvhodnejšie rastliny pre akvárium ku krevetkám si môžete pozrieť v našom článku: Najvhodnejšie rastliny pre akvárium s krevetkami. 

Chémia vody

Pred pridaním kreviet do akvária, je potrebné zabezpečiť optimálne hodnoty vody. Tie je možné skontrolovať pomocou rôznych domácich testov.  

Parametre vody, ktoré by sa mali vždy skontrolovať sú kyslosť vody (pH), tvrdosť vody (GH), uhličitanová tvrdosť vody (KH), rovnako ako aj znečistenie vody (TDS) napr. minerálmi, chemickými prvkami, amoniakom, či dusitanmi… 

Rôzne druhy kreviet si vyžadujú aj rozličné parametre vody, aby sa im v akváriu darilo. V dobrých eshopoch býva zvyčajne pri každom druhu kreviet uvedené, aké parametre vody sú pre daný druh ideálne.  

Voda z vodovodu málokedy tieto normy spĺňa. Netreba sa však obávať, aj na to existujú riešenia. Jedným z nich je napríklad reverzná osmóza. Ide o filtráciu, ktorá zbavuje vodu všetkých škodlivín, vznikne tak úplne čistá, mäkká voda. Minerály, vitamíny, či dobré baktérie, ktoré potrebujú krevetky na prežitie, je následne možné pridať pomocou špeciálnych prísad do vody.

Rovnako sú dostupné aj rôzne prísady na úpravu vody, či už ide o odstránenie amoniaku, remineralizáciu, úpravu pH a pod.
 

V neposlednom rade, nemôžeme zabudnúť na kyslík. Ten krevetky potrebujú na prežitie rovnako ako rybičky. Najlepším riešením ako zabezpečiť dostatok okysličenej vody je používať oxydátor. Vďaka nemu sa do vody dostane čistý, aktívny kyslík, bez vylučovania CO2 ako pri okysličovacích motorčekoch.  

Potrava a kŕmenie

Krevety zožerú prakticky čokoľvek. Môžu jesť typické rybie jedlo, ako sú rybie vločky, pelety a oblátky. Budú dokonca jesť to, čo sa zvyčajne nepovažuje za skutočné „jedlo“, ako je biofilm, riasy, či hnijúca hmota.

Avšak pre tých, ktorý chcú pre svoje krevety to najlepšie, na trhu sú dnes k dispozícii rôzne špeciálne krmivá pre krevety, ktoré obsahujú všetky potrebné živiny pre vaše krevetky.  

Aj tejto téme sa venujeme bližšie hneď v niekoľkých článkoch na našom blogu, kde sa môžete podrobne dočítať napríklad to, ako správne kŕmiť krevetky.

Môžu žiť sladkovodné krevety v záhradnom jazierku?

Sladkovodné krevety môžu žiť aj v záhradných jazierkách, treba v nich však rovnako dodržiavať isté podmienky, aby v nich krevetky prežili. Hladina kyslíka, rovnováha pH, teplota vody a všetky ostatné parametre sa musia kontrolovať a udržiavať v rovnováhe, tak ako aj v akváriu. To môže byť vo vonkajšom prostredí náročnejšie, avšak nie nemožné. Podobne je to aj s teplotou, krevetky zle znášajú nízku teplotu vody, no boli prípady kedy krevetky prežili aj zimu v záhradných jazierkach.


Ak sa rozhodnete chovať vo svojich jazierkách aj ryby, agresívnejšie druhy môžu krevety napadnúť alebo zožrať. Je preto vhodné voliť menšie, pasívnejšie ryby. Tie budú pre krevety lepší spoločníci, no aj v tomto prípade sa môže stať, že budú považovať drobné krevetky za jedlo. To isté platí aj pri chove rybičiek a krevetiek v akváriu.
 

O tom, či chovať krevety spolu s rybičkami sa vedú dlhé diskusie, nedá sa totiž s istotou určiť, ktoré rybičky nebudú pre krevety hrozbou. Mnoho akvaristov ich však úspešne chová spolu.

Krevety sa kŕmia hlavne v noci, aby sa cez deň vyhli predátorom, rovnako sú citlivé na nadmerný hluk a vibrácie. Aj v jazierkách je im preto dôležité poskytnúť dostatok možností na úkryt, obzvlášť, ak žijú spoločne s rybami, či inými živočíchmi.


Na záver

Veríme, že ste sa dozvedeli potrebné informácie ohľadom chovu kreviet a tieto roztomilé zvieratká budú robiť radosť aj vám. Prajeme veľa šťastia s chovom.