Caridina Serrata krevety. Všetko čo potrebujete vedieť

Caridina Serrata je jedným z najnovšie chovaných druhov kreviet, a to napriek tomu, že prvýkrát bolo objavené v ich prírodnej forme ešte v roku 1860

 tangerine tiger 2

História kreviet Caridina serrata

Druh Caridina serrata bol prvýkrát objavený na ostrove Hongkong v roku 1860. Odvtedy sa tieto krevety nikde inde nenašli. Sú endemické pre územie Hongkongu, čo znamená že sa vo voľnej prírode nevyskytujú na žiadnom inom mieste. S ich odchovom a šľachtením sa začalo oveľa neskôr ako je to v prípad kreviet Caridina cantonensins. V dnešnej dobe sa stále viac dostávajú do povedomia chovateľov, a to najmä vďaka ich nenáročnému chovu a zároveň vďaka tomu, že postupne boli vyšľachtené prvé stabilné farebné variácie tejto na pohľad krásnej krevety.

Chov  Caridina serrata

Na rozdiel od kreviet druhu Caridina cantonensins a Taiwanských kreviet sú krevety druhu Caridina serrata omnoho menej náročné na chov a na parametre vody. Caridina serrata ku svojmu chovu nepotrebuje  PH nižšie ako 7, to znamená, že na ich chov nepotrebujete aktívny substrát. Krevety Caridina serrata je možné chovať ako na aktívnom tak aj na pasívnom substráte, keďže im vyhovuje PH vody v rozsahu 6 až 8.

Chov kreviet Caridina serrata v akváriách a ich kríženie neprebiehalo ani zďaleka tak dlho ako pri ostatných druhoch kreviet. Nevýhoda je tá, že momentálne neexistuje toľko farebných variácií ako pri druhoch Neocaridina a ostatných kreviet Caridina. Na druhej strane je to aj výhoda, pretože potomstvo drží stabilné vyfarbenie a nie je preto tak potrebná selekcia.

Správanie

Krevety rodu Serrata sú tak ako väčšina trpasličích kreviet neagresívne, z pozorovania vidíme, že sú v akváriu o trochu aktívnejšie ako krevety Caridina cantonensins.

Rozmnožovanie

Krevety Caridina serrata vo vhodných podmienkach nie je problém rozmnožiť. Tieto krevety sa krížia s ostatnými krevetami rodu Caridina. Naopak s krevetami rodu Neocaridina sa nepária.

Parametre vody

Ako sme už spomínali vyššie. Krevety Caridina serrata sú absolútne nenáročne na parametre vody. PH vody im vyhovuje v rozsahu 6 až 8, GH vody od 4 až po 10, KH vody od 0 až po 5, teplota vody od 18 až po 24 stupňov.

Ako je možné vidieť na základe týchto parametrov, tak krevety Caridina serrata naozaj znesú veľmi široké spektrum hodnôt vody, a preto vo väčšine prípadov nie je potrebné používať reverznú osmózu. Ako pri všetkých druhoch kreviet ak si chceme byť 100% istý, že im poskytujeme tú najlepšiu starostlivosť samozrejme odporúčame použitie vody z reverznej osmózy s remineralizačnou soľou.

Kŕmenie

Kŕmenie je absolútne totožné ako pri ostatných druhoch kreviet. Odporúčame použitie štandardných krmív pre krevety. Pričom ako pri ostatných druhoch je dôležité najmä rozmanitosť krmiva a dodržať zásadu neprekrmovania.

Najznámejšie druhy

Krevety Caridina serrata nie sú šľachtené tak dlho ako krevety Caridina cantonensins, ale aj napriek tomu sa chovateľom už podrailo vyšľachtiť niekoľko základných farebných variánt. Najznámejšie varianty kreviet Caridina serrata sú:

  1. Caridina serrata – prírodná forma.
  2. Caridina serrata var. Tangerine Tiger – žltá až oranžová farebná variácia s čiernymi škvrnami
  3. Caridina serrata var. Bloodshot – oranžová farebná variácia s červenými škvrnami
  4. Caridina serrata var. Green Apple – zelená farba panciera
  5. Caridina serrata var. Aura Blue – modrá formu
  6. Caridina serrata var. Red – červená farba

 

Vybavenie akvária

Zariadenie akvária je štandardné ako pri iných druhoch kreviet. Zároveň sme pozorovali, že tieto krevety lepšie znášajú pridávané CO2.