Krevetky Neocaridina Davidi - Všetko čo potrebujete vedieť

ako-spravne-krmit-krevetky-2

Trpasličie krevety oficiálne zvané Neocaridina, sú dnes na vrchole svojej popularity. Na chov sú relatívne nenáročné a vášmu akváriu zaručene pridajú nielen farebnú pestrosť. Môžeme sa s nimi stretnúť v rôznych variantoch - od tých najznámejších, až po zberateľské kúsky. Pre väčšinu akvaristov ide o známy chovateľský artikel. Stále je však užitočné poznať základné a dôležité informácie o tomto zaujímavom a populárnom druhu krevetiek.

Odkiaľ pochádzajú?

            Krevetky z rodu Neocaridina pochádzajú z juhovýchodnej Ázie, kde si v pokoji nažívajú v sladkovodných riekach, prameňoch a jazerách vystlaných listami a drevom. Viacero nových farebných variant však bolo vyšľachtených a odchovaných v zajatí.

Ako sa o ne starať v akváriu?

            Čím viac rastlín, tým šťastnejšia krevetka.  Krevetky z rodu Neocaridina sa rady skrývajú v prirodzených úkrytoch, ktoré vedia bežne nájsť v prírode. Preto bude najlepšie, ak im do akvária pridáte rôzne rastliny, mach, kamene a duté drevo, v ktorých vedia nájsť útočisko. Rastlinná a iná výzdoba tiež tvorí domov pre baktérie a malé organizmy, ktoré tvoria dôležitú časť potravy krevetiek.

Pri akom najnižšom objeme akvária viem krevetky chovať?

            Krevetky sa kvôli svojmu malému vzrastu uspokoja i s menšími priestormi. Dôležité však je, aby mali dostatok miesta na schovávanie sa. Ako sme spomenuli, dôležité sú akváriové rastliny, mach, drevo a kamene. V malom počte ich môžete chovať i v nádrži o objeme 15 litrov, no neodporúčame ísť nižšie. Z pár krevetiek sa za krátky čas môže pokojne stať aj celé stádo. Čím väčšie akvárium, tým lepšie.

ako_krmit_krevetky

Ako vyzerajú optimálne podmienky vody pre krevetky?

            Krevetky Neocaridina sa ľahko prispôsobujú prírodným vplyvom a na chov celkovo nie sú príliš náročné. No i nepatrné množstvá amoniaku a dusitanov sú pre ne fatálne. Krevetky potrebujú čisté akvárium s neustále filtrovanou vodou. Vyššia koncentrácia medi je samozrejme pre krevetky taktiež smrteľná – mnoho hnojív pre akváriové rastliny ju však obsahuje. Prečítajte si náš článok (prelink na blog o hnojivách) o hnojivách prispôsobených pre zdravie krevetiek. Najvhodnejšia voda pre krevetky sa pohybuje medzi hodnotami 6,5 – 8 pH. Obľubujú stredne tvrdú, až tvrdú vodu. Ak vaše akvárium disponuje mäkkou vodou, budete doňho potrebovať doplniť vápnik. Teplotu udržujte v rozmedzí od 18 do 28 °C. Vo vyšších teplotách v rámci tohto rozmedzia dochádza k rýchlejšiemu rozmnožovaniu, no taktiež k posilnenému metabolizmu, ktorý znižuje životnosť krevetiek.

S ktorými druhmi rýb sa v akváriu znesú?

            Ak sa rozhodnete pridať ku krevetkám aj iné druhy vodných kolegov, bude rozumné vybrať čo najmenšie ryby. Pri väčších rybách totiž narastá šanca, že si z krevetky urobia hlavné jedlo. Vyberajte taktiež z druhov, ktoré sa prevažne živia rastlinami a riasami. Majte však na pamäti, že máloktorá ryba je stopercentný vegetarián. Jednými z pre krevetky najbezpečnejčích druhov rýb sú druhy Otocinclus, Corydoras a celkovo druhy z rodiny Lorikáriovité.

Nevcucne krevetky filter?

            Pre mladé a teda drobné krevetky je vodný filter reálnou hrozbou. Ako zabrániť tomu, aby ich nevcucol? Zabrániť tomu môžete jednoduchým trikom. Priložte k filtru hubku s dostatočne veľkými pórmi, aby nezabraňovala filtrácii a pripevnite ju elastickou gumičkou. Rovnako môžete postupovať i pri použití kúsku siloniek.

Ako sa krevetky množia?

            Tento proces nie je nutné žiadnym spôsobom podporiť – krevetky sa budú množiť prirodzene. Stačí, ak im zabezpečíte stabilný prísun potravy a vhodné podmienky. Krevetky radu Neocaridina sa začínajú rozmnožovať krátko po zhadzovaní starého panciera. Všetko sa začína tým, že samica vypustí feromóny, ktoré indikujú jej pripravenosť na párenie. Tie síce nevidíme, no to, že sa blíži obdobie párenia môžeme zistiť podľa tvoriacej sa farebnej škvrny nad ramenom samice. Párenie prebieha tvárou v tvár. Samica nosí vajíčka v bruchu pri jej nohách na plávanie. Tam ich bude nosiť tri, až štyri týždne, pokým nebudú pripravené na liahnutie.

Ako sa starať o mladé krevetky?

            Krevetky Neocaridina nevykazujú žiadne známky starostlivosti o svoje mladé. Je však potrebné sa o ne starať – často nie sú väčšie, ako milimeter. Pre mladé krevetky je ukrývanie sa oveľa dôležitejšie, ako pre tie dospelé. Najmä, ak ich chováte spolu s rybami. Mladé krevetky musia byť chované v zabehnutom akváriu – nové akvárium nebude obsahovať dostatok bežných mikroorganizmov, ktorými sa živia. Postupom času budú mladé krevetky zväčšovať svoj objem a začnú sa živiť aj zvyškami potravy určenej pre dospelé krevetky.

Ktorý druh krevetiek je pre chov najmenej náročný?

            Všetky druhy krevetiek z radu Neocaridina sú nenáročné na chov. Z nich naozaj najmenej náročné sú divoký typ Cherry Shrimp (Neocaridina Heteropoda). Vzácnejšie farebné alternatívy, ako napríklad Snowball Shrimp, alebo Blueball Shrimp sú o niečo citlivejšie kvôli inbrídingu, potrebnému pre zachovanie ich charakteristického zafarbenia.

krevetka_necaridina_davidi_red

Prečo krevetky niekedy bez zjavnej príčiny umrú?

            Príčina je vždy – len o nej nevieme. Zvyčajne je to ale jeden z týchto prípadov:

Prirodzená smrť – ak kúpite krevetky v už dospelom veku, majú pred sebou možno iba polovicu ich času. Ich život je málokedy dlhší, ako rok a pol – nedivte sa teda, že vám v tomto prípade budú robiť radosť iba pár mesiacov.

Otrava meďou – o tejto téme sme písali v článku o hnojivách pre akváriové rastliny (prelink). Zloženie mnohých z nich totiž obsahuje meď – tá je pre krevetky smrteľná. Ďalšou možnosťou je, že ste pri výmene vody v akváriu použili teplú, alebo vlažnú vodu z kohútika. To taktiež neodporúčame. Ak vaše krevetky pred uhynutím vykazovali známky letargie, otrava meďou je vysoko pravdepodobná.

Zlyhanie pri zvliekaní panciera – bežný jav, ktorý súvisí s nedostatkom jódu a kalcia v jedálničku krevetiek. Ak sa vaše krevetky začali zvliekať a náhle na to uhynuli, môžete si byť istí, že im v strave chýbajú spomínané elementy. Zadovážte si pre ne stravu, ktorá obsahuje pridaný vápnik a jód.

Vysoké hodnoty CO2 / málo kyslíka – vykazovali vaše krevetky pred tým, ako uhynuli takéto správanie: trávili väčšinu času „surfovaním“ v prúde vášho filtra, alebo sa zdržovali na jeho povrchu? Ak áno, je na čase zvážiť zvýšenie povrchového prevzdušňovania. Ak používate stlačený CO2, skontrolujte, či jeho hodnoty v nádrži neprekračujú optimum.

Znížená kvalita vody – ak ste iba nedávno do akvária pridali niečo nové, alebo ste čistili filter? Ak áno, skontrolujte hodnoty dusitanov a amoniaku v nádrži. Pre krevetky sú totiž rýchlym a tichým zabijakom.

Predátor – Ak spolu s krevetkami chováte i ryby, môže sa stať, že vaše malé kôrovce im padli za obeť. Dajte si preto pozor a spolu s krevetkami chovajte iba pokojné druhy, resp. ryby, ktoré sú natoľko malé, že pre krevetky nepredstavujú riziko.

Choroba – Akékoľvek ochorenie je pri takto malých živočíchoch naozaj ťažké spozorovať. Všeobecné pravidlo ale znie, že ak krevetky chováte v ideálnych podmienkach, choroby by ich mali obchádzať.