Caridina Crystal Red - Detailný návod: chov, kŕmenie, rozmnožovanie

744_3_crystal_red_bee_rote_biene_caridina_cantonensis_k8_4

Dnes budeme písať o jednej z najznámejších, najkrajších a najobľúbenejších krevetiek, a to o krevetke Caridina Crystal Red, ktoré sú známe aj ako Caridina cf. cantonensis. Tieto úplne nádherné krevety určite upútajú pozornosť v každom akváriu.

Crystal Red krevetky Crystal Black krevetky, sú zvyčajne druhým typom krevetiek, ktoré si chovatelia kúpia potom čo sa naučia chovať menej náročné krevetky rodu Neocaridina.

Na úvod by sme chceli napísať, že všetko čo platí pre Crystal Red krevetky platí aj pre Crystal Black krevetky. Tieto dva druhy kreviet sa líšia iba sfarbením.

História krevetiek Crystal Red

Krevetky Crystal Red boli vyšľachtené v japonsku z krevetiek Crystal Black ich selektívnym krížením a selektovaním. Postupne sa chovatelia snažili aby Crystal Red krevetky mali na tele čo najviac bielej farby. Zároveň bola snaha o zintenzívnenie tejto červenej farby. Z toho vyplýva, že momentálne najkvalitnejšie Crystal Red krevetky sú tie, ktoré majú na tele čo najviac bielej farby s čo najintenzívnejšími červenými pruhmi 

Rýchle poznámky o Crystal Red krevetách

Názov: Crystal Red

Vedecký názov: Caridina cf. cantonensis

Veľkosť nádrže: (optimálna) 10 galónov (~ 40 litrov)

Veľkosť: 2,5 – 3 cm (~ 1 – 1,25 palca)

Optimálna teplota: 21 – 23 °C

Optimálne PH: 6,6 – 6,9 (6,2 – 7,2)

Optimálny GH: 4 – 6 (3 – 7)

Optimálna KH: 0 – 1 (0 – 4)

Optimálne TDS: 140-160 (100-250)

Dusičnany: Menej ako 20 ppm

Kŕmenie: Požierač rias/všežravec

Temperament: Pokojný

Životnosť 1-2 roky

Farba: biela, červená

Je známy fakt, že Caridina cf. cantonensis je druh pomerne náročný na parametre vody, na rozdiel od svojich príbuzných rodu Neocaridina.

Popis a vzhľad Crystal Red Kreviet

Krevety Crystal Red sú pomerne malé krevety, dorastajú do maximálnej veľkosti asi dva a pol až tri centimetre.

Je zrejmé, že sa vo voľnej prírode nevyskytujú. Je to vyšľachtený druh z tzv. Bee (včelích kreviet)

Zatiaľ čo normálne včelie krevety majú na častiach tela oranžové, biele a čierne pruhy, krištáľovo červené krevety majú mutáciami dosiahnutú červenú farbu. Červená farba spolu s bielymi pruhmi vytvára ich jedinečný vzhľad.

Druh je veľmi mierumilovný, ostatní obyvatelia akvária sa ho nemajú čoho báť. Pokojne ich môžete mať spolu ja s rybami, najmä s menšími druhmi ako sú napríklad Razborky

Kŕmenie Crystal Red a Crystal Black kreviet

Krištáľovo červené krevety, ako väčšina sladkovodných kreviet, sú všežravce a zjedia takmer akékoľvek krmivo, ktoré sa nachádza v akváriu. Vo voľnej prírode takisto zjedia takmer hocičo, pričom ich zdroj potravy nie je stály a potravu musia hľadať. Z toho vyplýva, že je občas dobré nechať aj krevetám v akváriu raz za čas hladovku, posilní to ich imunitný systém, zlepší apetít a dáte šancu vode sa trošku vyčistit.

Najdôležitejšie je práve neprekrmovať a kŕmiť množstvom, ktoré krevety dokážu zjesť bez toho aby ich prestalo zaujímať. Aj preto je dôležité krevety pri kŕmení pozorovať. Hneď po pridaní krmiva by mal medzi krevetami nastať mierny rozruch, a tie by ho mali začať v akváriu hľadať.

Príklady niektorých obľúbených krmív:

Krmív sú na trhu stovky, najlepšie je vyskúšať si tie, ktoré vám najviac vyhovujú. Pričom netreba zabúdať, že úplne najdôležitejšia je rozmanitosť.

Aby ste predišli prípadnému neporiadku v akváriu, môžete použiť aj misky na kŕmenie. Výrazne znížia množstvo zvyškov krmiva v nádrži. Občas je však dobré hodiť peletu aj mimo misky, aby sa ku krmivu dostali aj mladé jedince.

Pár nami odporúčaných krmív:

Bacter AE

Toto je momentálne najlepšie práškové krmivo na trhu. Používa ho veľa chovateľov kreviet. Je skvelé aj ako krmivo pre mladé krevety. Je to v podstate biofilm rozomletý na jemný biely prášok.

Rôzne druhy listov, ako mandľovník, listy guavy, dubové listy atď.

Toto je ďalší skvelý prírodný zdroj potravy, ktorý chovatelia kreviet zvyčajne dávajú. Listy kolonizované mikroorganizmami poskytnú vašim krevetám biofilm.

Minerálne krmivá, ktoré sú dôležitým zdrojom vápnika a ostatných minerálov pre krevety.

Komplexné krmivá, ktoré zabezpečujú krevetám všetky potrebné živiny.

Akvárium pre Crystal Red krevetky

Krištáľové krevety nie je potrebné chovať vo veľkých nádržiach. Je však veľmi dôležité chovať krištáľové krevety v špecifických podmienkach. Majte na pamäti, že tento druh je dosť citlivý a nereaguje dobre na zlé parametre vody. Znamená to, že 40 litrové akvárium  je optimálnou voľbou.

Parametre vody musíte udržiavať na určitých hodnotách a dôrazne sa odporúča použitie aktívneho substrátu.

Osobne môžeme odporučiť tieto substráty:

Shirakura

Ebi Gold

GlasGarten

Rýchle vysvetlenie toho, čo je aktívny substát:

Aktívny substrát funguje na princípe prijímania a vylučovania iónov, čím znižuje a stabilizuje hodnotu PH a GH vody.

Parametre vody pre Crystal Red krevety

Ako každá kreveta, aj CRS majú radi konzistenciu v parametroch vody, nie zmeny.

Uprednostňujú PH od 6.6 do 6,9.

Pokiaľ ide o TDS, 140 – 160 je dosť dobré.

Na remineralizáciu vody existuje množstvo produktov. Najznámejšie sú produkty od výrobcov SaltyShrimp, Prism, GlasGarte, SL-Aqua, Qualdrop a mnoho ďalších.

Poznámka: niektorým chovateľom kreviet sa darí mať zdravú kolóniu prosperujúcu v nižších alebo pri vyšších parametroch. Napriek tomu trvá nejaký čas, kým sa krevety aklimatizujú na tieto parametre. 

Korelácia medzi aktívnym substrátom a KH

Vysoké kH znamená vysoké množstvo bikarbonátu/uhličitanu vo vode. To samo osebe je vyrovnávacím systémom. Pôda má kyslú vlastnosť, ktorá zníži pH a udrží ho okolo, povedzme 6,7 pH. Výsledkom je, že keď pôda vylúhuje svoju kyslosť, vyrovnávacia kapacita vody (meraná v kH) zneutralizuje všetky vodíkové ióny. A v určitom okamihu, keď pôda spotrebuje celý svoj zdroj iónov vodíka, už nebude znižovať pH. Z uvedeného

Povedzme napríklad, že ak máme akváriu 0 KH, substrát by pravdepodobne vydržal dva roky. Ak máme 4 KH, substrát môže vydržať len rok alebo rok a pol (čísla sú náhodné, len aby ste si ukázali princíp).

Parametre remineralizovanej vody z reverznej osmózy

Je veľmi dobré ak máme zmeranú hodnotu remineralizovanej vody, ktorú pridávame do akvária. To, že používame vodu z reverznej osmózy neznamená, že táto voda má automaticky PH 7. Na meranie hodnoty PH odporúčame testery PH značky ADWA.

Teplota v akváriu s Crystal Red krevetami

V skutočnosti to úplne závisí od teploty v miestnosti kde sa nachádza akvárium. Ideálna teplota pre krištáľové krevety je 21 – 23 . Vo väčšine prípadov ide o konštantnú izbovú teplotu, preto nie je potrebný ohrievač.

V tej teplote sa im darí, takže nádrž určite nemusíte ohrievať. Môžete ich nechať klesnúť na 19 stupňov a budú tiež v úplnom poriadku. 

Ak však nemôžete udržať túto teplotu alebo máte výrazné výkyvy, ohrievač s termostatom môže zabrániť akýmkoľvek náhlym výkyvom teploty a pomôcť udržať veci čo najstabilnejšie. Po skúsenostiach určite odporúčame ohrievať značky Aquael s elektronickým nastavením teploty

 

PH, teplota a nitrifikačné baktérie

Môžete sa čudovať, prečo na tomto mieste uvádzame vzťah medzi PH, teplotou a nitrifikačnými baktériami.

Ako už vieme, krištáľové krevety preferujú relatívne nízke PH a teplotu. Tu práve  prichádza tá zaujímavá časť tejto problematiky. 

PH má priamy vplyv na nitrifikačné baktérie. Napríklad, aby ste dosiahli 100% účinnosť, musíte mať pH 8,3. Ak máte PH 7,0, účinnosť baktérií je len 50% a pri 6,5 PH je účinnosť baktérií iba 30% a pri PH 6,0 iba 10%. Pod 6,0 sa baktérie dostanú do stavu pokoja a prestanú fungovať

Našťastie v kyslej vode (pH pod 7,0) sa amoniak automaticky ionizuje na amónium, ktoré je v podstate neškodné. A keďže dusitany nebudú produkované, keď sú nitrifikačné baktérie oxidujúce amoniak v „hibernácii“, tento pokles ich účinnosti nepredstavuje žiadne bezprostredné nebezpečenstvo pre krevety a iné formy života.

Teplota tiež ovplyvňuje rýchlosť rastu nitrifikačných baktérií. Optimálna bude pri teplote medzi 25 a 30C/.

Ako vidíme, ekosystém v nádržiach na krevety Crystal je veľmi krehký kvôli nízkej aktivite prospešných baktérií. To nám dáva ďalší dôvod veľmi pozorne sledovať parametre vody.

Čo sa týka pridávania nitrifikačných baktérií, odporúčame dávať udržiavaciu dávku po každej výmene vody. Na trhu je rovnako veľké množstvo výrobcov týchto baktérií, pričom osobne odporúčame baktérie od Brightwell, Seachem alebo SL-AQUA

Filtrácia v akváriu pre Red Crystal krevetky

Crystal Red Shrimp a Crystal Black Shrimp preferujú mäkkú a kyslú vodu. Čistá voda je tiež nevyhnutnosťou ako u všetkých ostatných kreviet.

Osobne odporúčame 3 varianty filtrov.

1.Biomolitánové filtre s nádobou na filtračné materiály Qanvee

2.Aquael Pat Mini + násadka na filter Qanvee + filter Qanvee

3.Vyniakjúce sú aj UFG boxy, ktoré používajú chovatelia v Ázii a sú čím viac obľúbenejšie aj v Európe

Rastliny v akváriu s krevetami Crystal Red

Nie sú povinné, ale veľmi vítané. Odporúčame rastliny nenáročné na pestovanie.

Machy sa považujú za rastliny krevetkárií.

Určite odporúčame plávajúce rastliny, ktoré krásne sťahujú dusičnany z vody.

Rozmnožovanie Crystal Red a Crystal Black kreviet.

Rovnako ako u všetkých kreviet môže byť veľmi ťažké rozoznať rozdiel medzi samcami a samicami v štádiu mláďat. Keď samice dosiahnu dospelosť, ľahko medzi nimi spoznáte rozdiel. Samice sa dajú ľahko identifikovať, pretože sú väčšie a majú tiež zakrivenú spodnú časť brucha. Sedlo samice kreviet môže byť prakticky nemožné vidieť kvôli sfarbeniu.

Dosiahnutie pohlavnej dospelosti krištáľovým krevetám trvá o niečo dlhšie, vo všeobecnosti asi 4 – 4,5 mesiaca. Pravdepodobne preto, že preferujú mierne nižšie teploty. Pri veľkosti niečo cez dva centimetre sú krevety pripravené na rozmnožovanie vo vašej nádrži.

Samice nesú vajíčka, z ktorých sa vyliahnu miniatúrne verzie dospelých jedincov. Teoreticky pri vyššej teplote môžu samice vypustiť až 30 plne vyvinutých kreviet každých 5 až 6 týždňov. Žiaľ, vyššia teplota zvýši ich metabolizmus a skráti ich životnosť.

Už od prvých dní majú červeno/čiernobiely vzor. Klasifikácia potomstva sa však nedá vykonať, kým o niečo viac nevyrastú. U potomkov kreviet uvidíte sfarbenie, ale nie podrobné znaky a vzory, ktoré ich rozližujú podľa stupňov kvality.

Stupne kvality CRS a CBS kreviet:

CRS GRADING

Kríženie kreviet

Kryštálové červené a čierne krevety je možné chovať s krevetami Neocaridina bez rizika kríženia.

Krištáľové krevety sa môžu krížiť s inými krevetami Caridina, preto sa dôrazne odporúča, aby ste ich nechovali s väčšinou druhov Caridina v tej istej nádrži. Sú kompatibilné s Amano krevetami alebo bambusovými krevetami.

Nanešťastie existuje populárna prax šľachtenia krištáľových kreviet s White Bee krevetami aby sa zvýšila celková trieda kreviet zavedením viac bielej genetiky.

Majte na pamäti, že ak skrížite krevety Crystal red a black, po niekoľkých generáciách to povedie k hnedému sfarbeniu, ktoré sa zmení na červené alebo čierne.