Neocaridina Blue Dream - Detailný návod: chov, kŕmenie, rozmnožovanie

Blue Dream krevetky si vďaka úžasnej farbe  získavajú medzi chovateľmi kreviet čoraz väčšiu obľubu. Tento podrobný sprievodca vám povie všetko, čo potrebujete vedieť o Blue Dream krevetách

Blue Dream krevety vyžadujú malú starostlivosť, rýchlo sa rozmnožujú a je veľmi  zaujímavé sledovať ich správanie. Môžu pohodlne žiť v sladkovodnom akváriu vďaka svojej schopnosti prispôsobiť sa novému prostrediu. V podstate sa chovajú rovnako ako všetky krevety rodu Neocaridina.

Sú to neuveriteľne aktívne, plodné a celkom odolné krevety. Všetky tieto vlastnosti z nich robia perfektnú voľbu pre začiatočníkov ale aj skúsenejších chovateľov kreviet.

 IMG-2016amfryNIAR0Fy6C

Základné informácie o krevetách  Blue Dream

Názov: Blue Dream

Vedecký názov: Neocaridina davidi

Veľkosť akvária: optimálne 40 litrov

Náročnosť chovu: veľmi jednoduchý

Veľkosť: 2,5 – 3cm

Optimálna teplota: 22 – 26 °C

Optimálne PH: 7,0 – 7,5 (6,0 – 8,0)

Optimálne GH: 6 – 8 (4 – 14)

Optimálne KH:  2 – 4 (1 – 8)

Optimálne TDS: 150 – 200 (80 – 400)

Dusičnany: Menej ako 20 ppm

Kŕmenie: Požierač rias/všežravec

Temperament: Pokojný

Životnosť: 1-2 roky

Farba: Modrá

Šľachtenie a hodnotenie kvality kreviet Blue Dream

Pred niekoľkými rokmi sa objavili pokusy implementovať hodnotenie modrej farby „A“, „B“ a „C“ (pomocou hodnotenia Red Cherry kreviet alebo CRS kreviet).

„A“ (sýto modrá farba) mala byť najvyššia a „C“ najnižšia kvalita farby.

Aby sme to zjednodušili.  Žiaľ, všetky tieto pokusy zlyhali. Mať jednotný systém hodnotenia nových farebných variácií Neocaridín je v dnešnej dobe takmer nemožné. Pýtate sa prečo?

Pretože hobby chovu kreviet rastie tak rýchlo, že veľa ľudí vytvára svoje vlastné farebné a vzorové variácie. Výsledkom je, že volajú krevety, ako chcú, aby im dali nejaké meno. Napríklad dnes na trhu nájdete - Blue velvet shrimp, Dream Blue velvet shrimp, Sky Blue, Blue topaz, Blue diamond, Blue Fairy Shrimp a niektoré ďalšie variácie.

V dnešnej dobe sa uplatňuje hodnotenie Blue Dream kreviet, iba v prípade, že krevety nie sú úplne vyfarbené- vtedy sa ku krevetám uvedie nižší stupeň vyfarbenie tzv. low grade alebo grade A prípadne grade B. Pričom plne vyfarbené krevety sa označujú ako grade S, high grade alebo ostávajú bez dodatočného označenia kvality.

Vo všeobecnosti sa všetko stalo veľmi mätúce a veľmi málo sa vie o tom, ako sa jeden alebo druhý variant vyšľachtil. Tiež, v závislosti od predajcu, môže byť rovnaká farba nazývaná Velvet alebo Dream.

Aby to všetko bolo ešte zložitejšie v roku 2020 sa krevety Blue Dream považovali za krevety vyšľachtené z kreviet Chocolate, od roku 2020 v snahe zjednotiť jednotlivé farebné variácie Neocaridín kreviet sa, Blue Dream krevety vyšľachtené zo Chocolate kreviet začali označovať ako Blue Topaz a ako Blue Dream krevety sa začali označovať krevety vyšľachtené z druhu Blue Carbon Rili.

Podľa nášho názoru je v dnešnej dobe omnoho viac potrebné si všímať sfarbenie potomstva a najmä kusov určených na selekciu. Vďaka čomu je možné zistiť z akého druhu sú krevetky vyšľachtené.

Pre znázornenie prikladáme tabuľku variánt do roku 2020 a od roku 2020 kde nájdete aj spôsob šľachtenia Blue Dream kreviet.

800px-Neocaridina_family_tree

strom neocaridina

Kŕmenie krevetiek Blue Dream

Majte na pamäti, že krevety sú mrchožrúti. Preto ich môžete kŕmiť takmer čímkoľvek. Momentálne sú na trhu stovky produktov, ktoré je možné použiť ako krmivo, pričom jednotlivé krmivá sa špecializujú na určitý aspekt chovu kreviet. Napríklad rast, sfarbenie, rozmnožovanie, výmena panciera a.i..

Napríklad dôrazne odporúčame krmivo Bacter AE. Bacter AE podporuje rast biofilmu a pokrýva celé akvárium, čo z neho robí vynikajúce krmivo nielen pre dospelé krevety, ale aj pre mláďatá.

V zásade platí, že čím pestrejšia je strava kreviet, tým viac potrebných živín a mikroelementov získajú pre zdravý rast. Vyhnite sa dlhodobému kŕmeniu rovnakým druhom potravy.

Chov Blue Dream kreviet

Nepotrebujú veľké akvárium. V ideálnom prípade im bude dokonale vyhovovať  40 litrové akvárium

Predtým, ako do akvária vložíte krevety, mali by ste ho úplne zacykliť. Trpasličie krevety netolerujú amoniak a dusitany. Okrem toho si dávajte veľký pozor na dusičnany. Okrem toho tento druh nie je vôbec náročný. Blue Dream krevety sú mimoriadne prispôsobivé.

 

Ohľadom filtrácie odporúčame použiť špongiové filtre. Sú dosť lacné a mimoriadne prospešné pre krevety. Navyše sú úplne bezpečné aj pre mláďatá kreviet.

Nemusíte mať ohrievač, pokiaľ teplota v miestnosti príliš nekolísa.

Rastliny budú poskytovať úkryty, dodatočnú plochu pre potravu a budú hrať dôležitú úlohu v cykle dusíka.

Chov kreviet Blue Dream

Krevety Blue Dream sa množia veľmi  rýchlo. Aby sa tak stalo stačí nastaviť správne podmienky a parametre vody v akváriu.

Pre chov Blue Dream krevetiek vo väčšine prípadov nie je potrebná voda z reverznej osmózy, avšak ak chcete dosiahnuť lepšie výsledky chovu môžete ju požiť a remineralizovať za pomoci rozličných remineralizačných solí určených pre krevety rodu Neocaridina.

Samice zvyčajne nosia pod chvostom 20 až 40 vajec. Novonarodené krevety vyzerajú ako malá kópia dospelých.

Vývin do dospelosti im trvá približne 75 dní. Potom sú pripravené na rozmnožovanie.

Ak nechcete stratiť farbu svojich kreviet, nemali by ste ich držať s inými druhmi Neocaridina kvôli riziku hybridizácie. Môžete si ich však ponechať s krevetami  Japonica alebo Caridina Mariae, tieto dva druhy kreviet majú podobné nároky na parametre vody a zároveň sú rodu Caridina, čo znamená, že sa nemnožia s krevetami rodu Neocaridina.