Top krmivo pre krevetky – GlasGarten BACTER AE

V dnešnom článku sa pozrieme na krmivo pre krevetky GlasGarten Bacter AE, ktoré je celosvetovo známe a populárne medzi amatérskymi, ale aj profesionálnymi chovateľmi. Po jeho uvedení na trh sa razom stalo veľmi obľúbeným a dopyt po ňom stále rastie. Táto recenzia vychádza z vlastných skúseností, spojených s voľne dostupnými informáciami a s oficiálnymi údajmi od výrobcu.

20201231_124437

 

Základné výhody krmiva GlasGarten Bacter AE

Ako prvé si zosumarizujeme základné vlastnosti a výhody tohto produktu.

Za plusy krmiva považujem nasledovné:

  1. Bacter AE výrazne zlepšuje percentuálny podiel prežitia čerstvo narodených aj starších mláďat krevetiek. Vzhľadom na spôsob dávkovania a konzistenciu (prášková forma) je toto krmivo skvelo prístupné aj tým najmenším krevetkám, pričom za jednu z jeho najväčších výhod považujem, že krmivo konzumujú nielen mláďatá, ale aj dospievajúce a dospelé krevetky, čiže nie je nutné naraz do akvária pridávať krmivá, určené pre jednotlivé vrstvy dospievajúcich kreviet.
  2. Neznečisťuje vodu. Väčšina ostatných krmív sa vo vode začne po (kratšom alebo dlhšom) čase rozpadať, čím spôsobuje jej znečistenie. To u Bacter AE nehrozí.
  3. Podporuje rast dôležitého biofilmu, ktorý tvorí základnú zložku potravy krevetiek. Čo to biofilm je, to si podrobnejšie rozoberieme v ďalšej časti článku.
  4. Krevetám neskutočne chutí. Ihneď po pridaní je v akváriu vidieť reakciu krevetiek, ktoré okamžite všetko zanechajú a hľadajú miesto, kde sa toto krmivo začne vyskytovať.
  5. Je to celosvetovo odskúšaný a používaný produkt, kŕmia ním napríklad aj chovatelia z Alpha Pro Breeders Shrimp Breeding Facility alebo Aquatic Arts.

Aby sme to stručne uzavreli, produkt GlasGarten Bacter AE je, bez akéhokoľvek preháňania, jednoducho niečo, čo nesmie chýbať žiadnemu chovateľovi krevetiek.

20201231_124654

 

Zvýšenie miery prežitia krevetích mláďat

Pre mňa osobne je najdôležitejším dôvodom, prečo tento produkt používam, zvýšenie miery prežitia krevetích mláďat. Bacter AE stimuluje tvorbu biofilmu, ktorý sa začína tvoriť po celom akváriu, napríklad na kameňoch, koreňoch, listoch rastlín a na ďalších miestach.

Táto vlastnosť spôsobuje to, že mláďatá nemajú problém sa k nemu bez stresu dostať. Naopak, k tyčinkovým alebo granulovým krmivám sa oveľa skôr dostanú slimáky a väčšie krevety. Ďalším problémom pri „tuhých“ krmivách je ten, že ich zvyčajne umiestňujeme len na jedno miesto v akváriu, avšak treba si uvedomiť, že mláďatá sa správajú iným spôsobom ako dospelé jedince. Dospelé krevety hľadajú potravu a pohybujú sa po celom akváriu, naopak, mláďatá zvyčajne zostávajú na jednom mieste vo svojom malom teritóriu, v ktorom sa cítia bezpečne.

 

Čo je to Bacter AE?

Bacter AE je baktériové krmivo – v jednoduchosti vysušený biofilm vo forme prášku, ktorý do akvária dodáva mikroorganizmy, aminokyseliny a enzýmy.

Živé probiotické baktérie navyše u krevetiek zvyšujú absorpciu výživných látok a zlepšujú ich tráviace procesy.

Baktérie, ktoré sa v prášku nachádzajú, sa pri kontakte s vodou „prebudia“, pričom ich ďalšou vlastnosťou je to, že pomáhajú z vody odstrániť toxické látky a spoločne s ostatnými zložkami krmiva vytvárajú v akváriu optimálnu mikroklímu.

Biofilm je veľmi tenká vrstva slizu, ktorá sa skladá z mikroorganizmov a je to presné tá vec, ktorú krevety konzumujú vo svojom prirodzenom prostredí. Biofilm de facto v prirodzenom prostredí krevetiek tvorí ich základnú potravu. Ako sme už uviedli vyššie, práve Bacter AE napomáha k tvorbe biofilmu, ktorý nie je viditeľný voľný okom. V prípade ak sa Bacter AE používa nadmerne, môžeme na rastlinách a dekoráciách pozorovať jemný biely sliz. Ak je tento sliz viditeľný, je to neklamný znak toho, že musíme pridávať menej krmiva.

20201231_124629

 

Z čoho je BACTER AE zložený?

Aminokyseliny, polysacharidy, xylanáza, glukanáza, amyláza, proteáza, hemiceluláza, Bacillus subtilis, Pediococcus acidilactici (Lactobacillus).

 

Koľko Bacteru AE dávkovať do akvária?

Oficiálna dávka ako ju odporúča výrobca je: pre 120 litrov vody

  • málo krevetiek: denne 1/2 odmerky *
  • bežné množstvo krevetiek: denne 1 odmerka *
  • veľmi veľa krevetiek: dvakrát denne 1 odmerka *

Pri prvom použití odporúčame počas prvého týždňa kŕmiť iba polovičnou dávkou.

* 1 odmerka, ktorá je súčasťou balenia = asi 0,5 g

Na tomto mieste musím upozorniť, že krmivo je potrebné dávkovať v závislosti od typu akvária. Akvárium sa odporúča pozorovať, čo znamená, že ak začne byť viditeľný biofilm alebo krevetky po pridaní krmiva nejavia známky záujmu, je potrebné dávkovanie krmiva znížiť.

Osobne odporúčam 1. týždeň pridávať 1/8 odporúčanej dávky, 2.  týždeň ¼ odporúčanej dávky a potom pridávať ½ dávky 3-krát týždenne. Napríklad v sobotu, v utorok a vo štvrtok.

Takéto dávkovanie by potom vyzeralo približne nasledovne:

30-litrové akvárium s bežným počtom krevetiek:

  • 1. týždeň – 0,015 g
  • 2. týždeň – 0,030 g
  • následne 3-krát týždenne 0,6 g

Áno, sú to skutočne mikrodávky, a to úplne stačí – aj napriek tomu, že časť krmiva bude odfiltrovaná filtrom.

Ďalej osobne odporúčam pridávať toto krmivo počas dňa, nakoľko obsahuje Bacillus Subtilis and Lactobacillus, čo sú baktérie, ktoré konzumujú kyslík, ktorý sa nachádza vo vode. A práve počas dňa sa v akváriu kyslík tvorí.

20201231_124544

Ako dávkovať Bacter AE

Bacter AE je najlepšie dávkovať v čase, keď nad akváriom svieti svetlo a prebieha fotosyntéza. V praxi ho môžeme dávkovať dvoma spôsobmi, a to:

1. pridávaním prášku odmerkou na povrch vody,

2. rozpustením prášku vo fľaške s vodou a následným priliatím do akvária.

Osobne preferujem prvý spôsob dávkovania.

 

Balenie krmiva

Krmivo sa predáva v 2 veľkostiach. Menšia veľkosť je 35 gramovväčšie balenie má 70 gramovDizajn a účelnosť balenia zachováva vysoký štandard značky GlasGarten. Balenie, ako aj ich ďalšie primárne výrobky, je dizajnované v čiernej farbe. Obal je plastový, so šrubovateľným vrchnákom a samotný prášok je ďalej oddelený plastovým vrchnákom, ktorý je možné opätovne nasadiť.

Na plastový vrchnák je možné položiť odmerku, ktorá je taktiež súčasťou balenia, pričom balenie je potom bez problémov možné opäť uzatvoriť.

Jedinú nevýhodu vidím vo veľkosti odmerky, ktorá má približne 0,5 gramu, a to vzhľadom na to, že krmiva sa dávkuje naozaj malé množstvo.

 

Záver

Čo dodať ku krmivu GlasGarten Bacter AE? Pre mňa, ako aj pre množstvo profesionálnych chovateľov, je Bacter AE jeden z najviac používaných a najlepšie hodnotených výrobkov, ktorý nesmie chýbať u žiadneho chovateľa okrasných krevetiek.